Bebekliğimizi Neden Hatırlamayız?

Arada bir hepimizin aklına gelir, ''Acaba neden bebekliğimizi hatırlayamıyoruz?'' diye kendimize sorarız. Hatta bir çoğumuz, erken çocukluk dönemini de ya hayal meyal ya da hiç hatırlamadığını söyler. Gelin bununla ilgili bir çalışmaya bakalım.

Science dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar bebeklik döneminin neden unutulduğunu fareler üzerinde yaptıkları deneylerle açıklamaya çalışmışlardır. 



Sinir hücrelerinin belirli bir yaşa kadar üretildiği ve daha sonradan yenilenmesinin mümkün olmadığı bilgisi lise ve daha önceki eğitim bilgilerimizden hatırlarız. Araştırma, özet olarak bebeklik döneminde beyinde hızla üretilen yeni nöronların hafıza işleyişini bozduğu ve hatırlamayı güçleştirdiğini vurguluyor.  Bir başka deyişle, beynin büyük bir devreden oluştuğunu düşünürsek, eklenen her yeni nöron devreye yeni bağlar katıyor ve eski bağlardan oluşan bir bilgiyi hatırlamak güçleşiyor. Hala tartışmaya açık olan bu bilgi, bu günlerde bilim adamları arasında hiç bu açıdan düşünülmemişti cümlesini dolaştırıyor. 

Son söz olarak, unutmak belki de kötü bir şey değildir, ne tarafından baktığımıza bağlı. Hep hatırlayacağınız mutlu anılarınız bol olsun. Severek yaşayın.

Kaynak: K.G. Akers et al. Hippocampal neurogenesis regulates forgetting during adulthood and infancy. Science. Vol. 344, May 9, 2014, p. 598.

Yorumlar