Benlerinizin Sayısına Dikkat!

Meme kanseri, akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Her sekiz kadından birinde meme kanserine rastlanırken, erkekler de meme kanseri olabilir ve bu oran binde sekiz civarındadır. Yapılan son çalışmalarda vücutlarında fazla ben bulunan insanların meme kanserine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu kanısında şüphe uyandırmıştır. 


Vücudumuzda benler melanosit denen pigmentler tarafından üretilirler. Muhtemelen sebepleri arasında kanda bulunan hormonların yüksek seviyelerde olmasıdır. Yapılan önceki çalışmalar ve süregelen çalışmalar benlerin oluşumunda genetik faktörlerin etkili olduğu kadar kadınlarda östrojen hormonun etkili olduğunu ortaya koymuştur. 

Beni çok olan ve az ya da hiç olmayan kadınların hormon seviyeleri karşılaştırıldığında, beni çok olan kadınların östrojen seviyeleri daha yüksek çıkmıştır. Benlerin östrojen ile bağlantısı meme kanserinin tanısı için yeni bir yol olarak görünüyor. 

Bu sık görülen kanser tipinin ilk evrelerinde tanı konulduğunda tedavisinin mümkün olduğunu unutmayalım. Göğsünüzde koltuk altına doğru bir kitle hissetiğinizde mutlaka doktorunuza başvurun. Ayrıca özellikle orta yaş üzeri kadınlar, senede bir sefer mamografi çektirerek meme sağlıklarını kontrol ettirmeliler. Severek yaşayın.

Yorumlar