İkinci Bir Dil Öğrenin

Yeni sonuçlanan bir araştırmada hangi yaşta olursa olsun ikinci bir dil öğrenmenin beynimizi zinde tuttuğu konusunda kanıtlar bulunmakta. 


Yapılan önceki çalışmalar, iki dil bilen insanların, tek dil bilen insanlara göre ortalama 5 yıl geç Alzheimer belirtileri gösterip göstermediği üzerine tartışmalar içermişti. Ancak bu çalışmalar ikinci dil bilmenin mi yoksa bir başka sebebin mi bu belirtileri geciktirdiğini ortaya koyamamıştı. 


Annals of Neurology dergisinde yayınlanan yeni çalışma ise bu durumu ortaya çıkarmıştır. Çalışmada 1936 doğumlu 1100 İskoçyalı'ya, 11 ve 70 yaşlarındayken zihinsel yetenekleri ile ilgili bir test uygulanmıştır.  Teste tabi tutulan kişilerin hiçbiri 11 yaşındayken ikinci bir dil bilmiyordu. Katılımcıların üçte biri 70 yaşına kadar ikinci bir dil öğrenmiştir. Sonuç olarak ikinci dil bilen katılımcılarda, Alzheimer belirtilerinin daha geç gözlendiği vurgulanmıştır. Bunun esas sebebi ise ikinci bir dil bilmenin zihnin fazladan antreman yapmasından kaynaklandığı açıklanmıştır. 

Zihninizi zinde tutun.  Severek yaşayın.

Yorumlar