Lupus'ta Hastalığın Seyri

Lupus, iki döneme ayrılır. Hastalığın şiddetlendiği alevlenme dönemi ve semptomların azaldığı remisyon (iyileşme) dönemleriyle seyreder. Hastalığın seyri değişkendir. Belirtiler şiddetli veya hafif olabilir. Daha öncede belirttiğim gibi hastalık tam olarak tedavi edilemez; fakat bulgular yok edilerek kontrol altında tutulabilir. Alevlenme dönemlerinde çeşitli organları etkileyerek organlarda tutulum yapabilir.

 

Daha önce Lupus hikayemde sizlere anlatmıştım. Hastalığımın alevlenme döneminde Lupus bende de organ tutulumu yapmıştı. Geçen senenin temmuz ayında perikardit (kalp zarı iltihabı) teşhisiyle bir kalp hastanesinde tedavi gördükten sonra taburcu olmuştum. O sıralar Lupus'tan kaynaklı olduğunu doktorlar anlayamamıştı. 2 hafta sonra tekrarlayan göğüs ağrısıyla bir daha gittiğim hastanede, kalp tutulumunun yanında akciğer tutulumu da olduğu saptandı. Tekrar yatış yapıp hastanede tedavi görmüştüm. Şu an herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum, oldukça iyiyim.

Lupus'un  alevlenme zamanları olabilen yaz aylarında özellikle güneşten özenle korunarak kendimize çok dikkat etmeliyiz. Doktor kontrollerini ihmal etmemeliyiz. Biz ne kadar sorumluluklarımızı yerine getirirsek hastalıktan o kadar az etkileniriz. Hastalıklardan uzakta, mutlu ve severek yaşayın.

Yorumlar