Sağlıklı Beslenme

Bir sağlık sorununuz var ve tuzdan kaçınmak zorunda mısınız? Hayır, ben sağlıklı beslenmek adına tuzsuz yemekler mi tüketmek istiyorum diyorsunuz? Yaklaşın, lezzetli ve tuzsuz yemekler yemenin püf noktaları burada.


Öncelikle açıkça belirtmek gerekir ki, tuzsuz yemeye alışmak, şekersiz çay içmeye alışmak gibi kolay değil. Yaklaşık 9 aydır tuzsuz yediğim halde hala tam anlamıyla alışabildiğim söylenemez; fakat zamanla yüz buruşturmadan yemek yeme gayesiyle pek çok yeni deneyim edindim. Öncelikle belirtelim tuzsuz yemekten kastım az tuzlu yemekler değildir, sıfır tuzsuz yemeklerdir. Şimdi size bazı püf noktalardan bahsedeceğim. Işıldayın.


  • Tuzsuz yemekler yaparken kuru soğan yerine, daha çok yeşil soğan kullanabilirsiniz. Çünkü  kuru soğan özünde şekerli bir tada sahiptir ve tuz kullanılmadığı zaman yemeklere tatlı bir tat vermektedir.
  • Sevdiğiniz baharatları kullanmaktan çekinmeyin (isot ve çeşniler hariç). Yemeklerde tuzsuzluk hissinden sizi biraz da olsa uzaklaştırabiliyor ve tuzsuz tada alışmanızda yardımcı oluyor.
  • Izgarada yapılmış tuzsuz tavuk ve et yemekleri oldukça lezzetli.
  • Hangi pişirme tekniğini kullanırsanız kullanın (fırında ya da ızgara) her türlü balığı tuz kullanmadan büyük bir zevkle yiyebilirsiniz.
  • Yemeklerinize kullanacağınız sarımsak tuzsuzluk tadını bastırıyor.
  • Tuzsuz buğday ekmeği çok lezzetli. Tuzsuz ekmek yediğinizin farkında bile olmayacaksınız.
  • Yemeklerinizin yanında yoğurt tüketiniz. Tuzsuzluk tadını yoğun olarak hissettiğiniz yemeklerde yoğurt bu hissi baskılıyor.
  • Gazlı içecekler ya da ambalajdaki meyve suları yerine kendinizin hazırladığı ayranları tüketebilirsiniz.
  • Marketlerde satılan hazır salçalar sodyum içerdiğinden, bunların yerine evinizde kendi salçanızı ya da yemeklerde kullanmak üzere doğranmış domateslerinizi konserve yapabilirsiniz. Nasıl yapabileceğinizi sonraki paylaşımlarda hatırlatacağım.
  • Piyasada hali hazırda satılan pek çok tatlı gıdada bile tuz olduğunu sizlere hatırlatırım. Bu yüzden hazır temin ettiğiniz gıdalarda ürünün içindekiler kısmını mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Hiçbir ürün için ''Aman bunda tuz olmaz.'' demeyin. Çünkü hiç ummadığınız ürünlerde bile tuza rastlayabiliyorsunuz. Tuza içindekiler kısmında şu şekillerde rastlayabilirsiniz: Tuz, sodyum ya da Na.
Uzmanların tuz tüketiminin günde ortalama 5 gr olmasını belirttiğini sizlere hatırlatır, sağlık probleminiz olsun olmasın tuz tüketimini en aza indirmek adına sizleri tuzsuz yaşama davet ederim. Sizce denemeye değmez mi? Bir deneyin pişman olmayacaksınız! Sevgiyle yemek yapın, severek yaşayın.

Yorumlar