Mutluluk Genlerimizde mi Saklı?

Sağlığın, sosyal ve finansal durumların mutluluk üzerinde etkisinin olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak bilim adamları mutlu olmamızda bir geninde etkili olduğunu söylüyor.

İngiltere'de bulunan Warwick Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı, birçok araştırmada Danimarkalıların neden dünyanın en mutlu insanları çıktığını merak ederek yola koyuldular. Ülkelere göre mutluluk sıralaması genelde, yaşam standartları ve zenginlik üzerine yapılmaktadır. Sıradan çalışmalardan farklı olarak bu araştırmacılar bu çalışmada, genlerin ve genetik faktörlerin mutluluk üzerindeki etkisi üzerinde durmaktalar.


IZA dergisinde yayınlanan çalışmada Danimarka'da oturma izni olan 131 farklı ülke vatandaşı olan insanlar ele alınmıştır. Öncelikle elde edilen sonuca göre, genetik olarak Danimarkalılardan uzaklaşan insanların mutluluk seviyelerinde azalma görülmektedir. Bu sonuçtan yola çıkarak SLC6A4 isimli bir genin bu durum üzerinde etkili olduğu ortaya konulmuştur. Ele alınan bu 131 insanın 30'unda çeşitliliği görülen bu gen, mutluluk veren ''serotonin'' maddesinin salgılanmasını sağlamaktadır.

Sonuçlar birçok faktörle ele alındığında tartışmaya açık olmakla birlikte, Amerikan Columbia Üniversitesi'nin ''2013 Dünya Mutluluk Raporu''na göre geçtiğimiz yıl en mutlu ülkeler sıralamasında ilk beş şöyleydi: 1-Danimarka, 2-Norveç, 3-İsviçre, 4- Hollanda, 5-İsveç. Türkiye İse 77. sırada.

Genlerimize suç bulmadığınızın farkındayım. ''Ötekileştirilmiş, devamlı yaşam mücadelesi içerisinde olan, özgürlükleri kısıtlanmış, tek düze basınla sınırlandırılmış, hep yarını düşünerek bugünü erteleyen toplumumuzun ne kadar umrunda acaba mutluluk sıralaması ya da mutluluk?'' dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız; fakat aile ortamının çocuğun karakter ve ruh haline de etkileri olduğunu unutmayalım. Son olarak ''Herşeye rağmen mutlu çocuklar büyütebiliriz.'' diyebiliyorum. Yarının mutlu bireyleri için mutlulukla, severek yaşayın ve yaşatın.



Yorumlar

  1. Ülke dışındaki faktörler açısından kim daha mutlu? Makaleden alıntı:
    "Gender does not systematically affect happiness. Higher age has a negative, though not statistically significant effect (this is not surprising considering that our sample refers to young adults). African Americans and Asian Americans are systematically less happy than are Whites, while Latinos are somewhat happier, but not in a statistically significant way. Better educated and married individuals report having significantly higher life satisfaction, while divorced people are more unhappy. Having a job strongly raises life satisfaction. This reflects the psychic benefits of being occupied and integrated into society. At the same time it suggests that having an income raises life satisfaction. In contrast, persons on welfare are much less happy than those employed which reflects the psychic costs of unemployment. Religious
    individuals are significantly more happy than those without religious beliefs. Persons with less good health, as measured by the need to be on medication, are also less happy."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bunu çevirmek en güzel yorum olacak :)
      Cinsiyet sistematik olarak mutluluğu etkilemiyor. Yaşlanmanın etkilediğini söylemeyiz. Afro-Amerikanlar ve Asya-Amerikanlar beyaz insanlara göre daha az mutlu. Daha çok eğitimli ve evli bireyler daha fazla yaşam tatminine sahipken boşanmış insanlar mutsuz. İşi olan insanlar hayattan daha fazla tatmin oluyorlar. Zengin insanlar pek mutlu değil. Dini inançları yüksek olan bireyler daha çok mutlu. Son olarak hasta bireyler daha az mutlu.

      Sil

Yorum Gönder