Romatizma Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar


Romatizma hakkında halk arasında doğru bilinen oldukça fazla yanlış vardır. 

Bunlardan birincisi romatizmanın sadece eklemleri tutan ve eklemlerde ağrı yapan bir hastalık olarak bilinmesidir. Bu yanlış bilginin esas sebeplerinden birisi halk arasında Kireçlenme olarak bilinen Osteoartrit'te organ tutulumunun pek görülmemesidir.

Oysa romatizmal hastalıklar eklemlerle beraber başta böbrek, akciğer, karaciğer, beyin ve kan dokusu gibi birçok organda ve deride tutulum yapabilir.

İkinci yanlış bilinen ise birçok romatizmal hastalıkta kullanılan Kortizon'dur. Kortizon'un yan etkilerinin çok kötü olduğunu düşünen hastalar ilacı kullanmak istemezler. Her ilaç gibi Kortizon'un da yan etkileri olmasına rağmen iltihabi romatizmal hastalıkların tedavisi için gereklidir.

Bir öncekine bağlı olarak, Kortizon ya da bir başka ilacın kullanımını bırakarak daha hızlı tedavi olma umuduyla bilinçsizce alternatif çözümlere yönelmek. Örneğin, kontrolsüzce tüketilen bitki çayları, yenilen yutulan bitkisel ilaçlar, vücuda sarılan otlar,  vücuda yapıştırılan sülükler vb. birçok deneme hastalığınızın daha da alevlenmesine sebep olabilir. 

Bunlara ek olarak büyük bir yanlış anlama kaplıcalarla alakalıdır. Bilinenin aksine kaplıcalar özellikle iltihaplı romatizmaları tetiklemektedir. Vücuttaki iltihaba sıcağın iyi gelmediği bilinen bir gerçektir. O yüzden kaplıcaya gitmeden doktorunuza danışmakta fayda var. 

Bilinen bir diğer yanlış ise iltihabi romatizmalarda eklem ve organlarda biriken sıvının alınmasının hastaya çok zararlı olduğudur. Aksine sıvının alınması hastalığın seyrinin düzeltilmesi için çok önemlidir. 

Romatizma ''Sadece yaşlılarda görülür.'' olarak bilinir. Ancak gençlerde, hatta bebeklerde de görülür. 

Sadece kış aylarında görüldüğü sanılır. Aksine bazı romatizmal hastalıklarda yaz ayları hastalığın aktifleşmesine sebep olabilir. (Örneğin; SLE) 

Romatizmal hastalıkların sadece kadınlarda görüldüğü sanılır. Birçok hastalık türünde kadınlarda görülme oranının fazla olduğu doğru olsa da Behçet gibi bazı hastalıklar erkeklerde daha sıklıkla görülebilir.

Romatizma sadece kol ve bacak ağrısı değildir. Romatizma pek çok çeşidi olan ciddi hastalıklardır. Her duyduğunuza, her öneriye itibar etmeyin. Uyguladığınız şeyler geri dönüşü olmayan sonlar hazırlayabilir. Sağlık şakaya gelmez unutmayın. Severek yaşayın.





Yorumlar