D Vitamini Eksikliği Lupus'u Kötüleştirebilir

Avustralya'da yapılan bir çalışma D vitamini seviyelerindeki düşüklüğün Lupus'un belirtilerinin şiddetlenmesine sebep olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışmanın yapıldığı merkez bir Lupus araştırma merkezi. Maalesef ülkemizde böyle bir merkez bulunmamakta. Umuyorum yakında ülkemizde de böyle bir araştırma merkezi olur. Öncesinde hastalığa dair düzenli bir şekilde veri tutulabilir ve istatistik sunabilir hale gelmeliyiz diye düşünüyorum.

Konumuza dönelim. Birçok çalışmada güneşin iyi bir D vitamini kaynağı olduğunu vurgulanmaktadır. Fakat bu durum Lupus hastaları için farklıdır. Lupus ve Güneş Işığı başlıklı yazımda, geniş olarak biz Lupus hastalarının güneş ışığına maruz kalmamızın ne derece tehlikeli olduğunu anlatmıştım. Bu yüzden D vitaminini güneşten alamıyoruz.









Burada akla şu soru gelmekte. Peki en doğru şekilde D vitamini seviyemizi nasıl koruyabiliriz. Önemli bir nokta şu ki; bitkisel destek takviyeleri sattıklarını söyleyen şarlatanlara ve kontrolsüz bir şekilde aktarlara yönelmemiz yanlıştır. Bu konuyu
Lupus'ta Tedaviye Destek İlaçlar Kullanmalı mıyız? yazımda anlatmıştım. Tıbbi D vitamini takviyelerini ise kesinlikle romatolog doktorunuzun kararı ile kullanmalısınız.

Günlük soframızda tereddüt etmeden yiyebileceğimiz bazı D vitamini kaynakları şunlar:
  • Peynir
  • Tereyağı
  • Balık
  • Yumurta
  • Patates
Herşeyin fazlasının zararlı olduğunu unutmadan kararında tüketelim. Daima doktorunuzun kontrolünde, hastalığın akut döneminden uzakta güzel günler sizinle olsun. Sağlıklı ve severek yaşayın. 

Yorumlar

  1. Saglıkla ilgili paylaşımlar yaparken insanı paniğe sokmadan bilgiler veriyorsunuz çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder