Romatoid Artrit İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Romatoid Artrit (RA), bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması şeklinde baş gösteren bir tür kronik otoimmün hastalıktır. Eğer hastalığın tanısını almışsanız ya da bazı belirtileri taşıyorsanız, aşağıdaki 10 maddeyi mutlaka bilmelisiniz. 



1-RA sistemik otoimmün inflamatuar bir artrit (eklem iltihabı) türüdür. Eklemlerde ağrı, şişlik, ve fonksiyon kaybına neden olabilmektedir. Hastalık genellikle organları etkilemekle birlikte deri, kan damarları, akciğerler ve kalp gibi organ tutulumları da görülebilmektedir. 

2-Bulaşıcı değildir. Tarihi çok eskiye dayanmasına rağmen henüz kesin sebebi bilinmemektedir. Aileden çocuklara hastalık geçmez fakat hastalık ihtimalini artıran genler geçer. 





3-RA hastaları seropozitif veya seronegatif olarak sınıflandırılır. Hastalıktan şüphelenildiğinde romatoid faktör testi yapılır. Testin negatif çıkması (seronegatif) riski ortadan kaldırmaz. Ayrıca hastalığın ilk sürelerinde romatoid faktör genellikle negatiftir. Bunun dışında, tam kan sayımı, ANA gibi immünolojik testler ve enzim testleri yapılır. 

4-RA ile Osteroartrit yani kireçlenme arasında eklem tutulumları açısından belirgin bir fark vardır. Örneğin, RA ellerde sıklıkla tutuluma yol açar fakat parmak uçlarındaki eklemleri daha az etkiler. Kireçlenme ise daha çok parmak ucundaki eklemleri tutar.

5-Kadınlarda erkeklere oranla ortalama üç kat daha fazla görülür. Genelde 20-40 yaş arasında ortaya çıkar. 

6-En sık etkilediği eklemler: El Bileği ve el eklemleri, kalça eklemleri, diz eklemleri.

7-Eklemlerde genelde simetrik tutulum görülür. Eklemlerde şişlik ve sıcaklık görülür. Sıklıkla hastada yorgunluk hissi olur. 

8-Sabahları uyandıktan sonra bir süre eklemlerde yavaşlık, katılık görülmesi; birden çok eklemde şişlik ve iltihap olması kandaki romatoid faktör'ün pozitif olması hastalığın en belirgin belirtileridir. Hastalığın teşhisinin konulması kolay değildir.

9-RA'nın kesin tedavisi bulunmamaktadır fakat günümüz tedavi yöntemleriyle kontrol altında tutulabilmektedir. Hastalıkta önemli bir nokta erken teşhistir. 

10-Son olarak, romatizmal hastalıklar hakkında bilinen çok yanlış bulunmaktadır. Romatoid artrit genelde psikolojik olarak yıpranmaya da yol açabilmektedir.

Yorumlar