Saatlerin Geri Alınması ve Ruh Sağlığı

Uzmanlara  göre, saatlerin bir saat geri alınması vücut ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor.

Yaz saati uygulamasının sona erip saatlerin bir saat geri alınmasıyla birlikte, tıpkı uzun uçuşlarda yaşanan jet-lag gibi ani bir saat karmaşası içerisine düşüyoruz. Özellikle, saatleri geri aldığımız günün sabahı zorlukla uyanabiliyoruz. 21 Aralık tarihine kadar günlerin daha da kısalıp gecelerin uzayacağını düşününce fazladan karanlık günler depresyon belirtilerini artırabiliyor. 







Bu sebeplerden dolayı kuzey ülkeleriyle ilgili bir öngörü bulunmaktadır. Kuzey ülkelerinde kış günlerinde gecelerin çok uzun olmasının intihar vakalarını artırdığı tartışılmaktadır. Bu ülkelerden bazılarının İskandinav ülkeleri olduğu vurgulanmaktadır. Hani kişi başına milli gelirin en yüksek olup cinayet oranlarının en düşük olduğu ülkeler. Bana bu öngörü çok ta inandırıcı gelmiyor doğrusu. Kış da güzel mevsimdir, karanlıkların uzun olması da huzuru bozmayabilir. Huzurlu bir şehir ve ülkede uyandığınızda dışarıda yağan karı izleyebilir; akşam huzurlu bir sıcaklıkta kahve-çay eşliğinde kitabınızı okuyabilirsiniz.  

Karanlıkların uzun sürdüğü İskandinav ülkelerinde, karanlık yalnızca güneş ışığının yokluğundan dolayıdır. Sokaklarda faili meçhul cinayetler işlenmez, o uzun gecelerde sokaklarda kimsesiz bir çocuk donarak ölmez, sokakta yaşayan hayvanlar açlıktan telef olmaz. Genelde insanlar sobada yaktığı kömürü tekrar eleyip yakabilir miyim diye düşünmez ya da kombiyi günde bir iki saat tedirginlikle çalıştırmaz. Karanlıkta da olsa bakkala ekmek almaya giden çocuklar öldürülmez. Karanlıkta çalışsalar da iş kazaları olmaz, bugün acaba eve sağ salim gidebilecek miyim diye düşünmezler. Uzadıkça uzar bu yazdıklarım. Kısacası demem o ki depresyona sokan karanlık güneşin yokluğundan gelmiyor. 

Saatler ile ilgili fikrim ise sürekli yaz saati uygulamasında kalmamız. 

Zaman sizin algıladığınız hızdadır. Severek Yaşayın.




Yorumlar

  1. Her şeye rağmen kış gecelerinin uzun olmasını yerinde buluyorum. Neticede okumak, dizi izlemek ve çalışmak için epeyce bir vaktimiz oluyor kış gecelerinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her anı iyi değerlendirmek dileklerimle, iyi okumalar ve iyi çalışmalar size :)

      Sil

Yorum Gönder