Tırnaklarınız Sağlık Durumunuzun Habercisi

El tırnaklarınızın görünümü ve rengi bir sağlık probleminin habercisi olabilir.


Yedi farklı fotoğrafla bu işaretlere bir göz atalım.




Sarı tırnak sendromu, tırnak kalınlaşmasına neden olur ve tırnak uzaması yavaşlar. Tırnaklar sarımsı bir renk alır. Sarı tırnak sendromu genellikle kronik bronşit gibi solunum yolu hastalığı belirtisi olabilir.


Tırnak çukurlaşması, deride pul pul izler ile karakterize bir durumdur. Genellikle sedef hastası olan kişilerde yaygındır.Ayrıca Reiter sendromu, bağ dokusu bozuklukları ya da bir bağışıklık sistemi hastalığı olan saçkıran ile ilgili olabilir. 


Parmak uçlarına doğru tırnağın eğrilmesi. Kimi zaman kanda oksijenin düşük olmasıyla ortaya çıkabilirken, kimi zamanda çeşitli akciğer hastalıklarının habercisi olabilir. Ayrıca bu tırnak tipi enflamatuar bağırsak hastalıkları, kalp-damar hastalığı, karaciğer hastalığı ve AIDS ile ilişkilidir.


Kaşık tırnak (Koilonisi) tırnakların yumuşayıp oyulmasıdır. Genellikle demir eksikliği anemisinin ya da hemokromatozis olarak bilinen vücudumuzda demir emilimini düzenleyen genlerin bozukluğundan doğan bir hastalığın belirtisi olabilir.Ayırca kalp hastalıkları ve hipotiroidizm ile ilişkili olabilir.


Terry tırnakları olarak bilinir, her tırnağın ucunda siyah bir şerit vardır. Çoğu zaman yaşlanmaya bağlı olarak açıklanır. Bazende karaciğer hastalıkları, diyabet ve kalp yetmezliğinin habercisi olabilir. 



Beau çizgileri olarak bilinir. Tırnağın ortasında bir çentik bulunur. Kontrolsüz diyabet ve periferal vaskülit, kızıl, kızamık, kabakulak ve zatüre gibi yüksek ateş ile bağlantılı hastalıkların belirtisi olabilir. Ayrıca çinko eksikliğinin de habercisi olabilir.


Onikoliz olarak bilinir. Tırnağın derisinden ayrılması şeklinde görülür. Bazı durumlarda tırnaktaki yaralanmalar ile ilgili olabildiği gibi triod rahatsızlıkları ve sedef gibi hastalıkların belirtisi olabilmektedir.

Fotoğraflar: MayoClinic


Yorumlar

  1. bu paylaşımı çok beğendim.kimsenin farkında olmadığı ama erken teşhis için çok önemli uyarılar.

    YanıtlaSil
  2. paylaşım için teşekkürler,
    sağlıklı günler dilerim herkese.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder