Ankilozan Spondilit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ankilozan Spondilit (AS) genelde bel ve kalça ağrısıyla kendini gösterir. Kısa cümlelerle, romatolojik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Sözcük olarak Ankiloz oynar eklemlerin hareket yeteneğini yitirmesi; Spondolit ise omurga iltihabı anlamına gelmektedir. Diğer bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sebebi bilinmemektedir ve maalesef kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. AS bulaşıcı değildir.

Bilinmesi gerekenleri sizler için bazı maddelerde toparlamaya çalıştım. 


1- Kimler risk altında?

Özellikle aileden hikayesi olanlar, sıklıkla sindirim sistemi enfeksiyonu geçirenler ve HLA-B27 gen testi pozitif çıkanlar daha fazla risk altındadır. 

2- Sayılarla AS

AS genelde erkeklerde görülür. Aynı sıklıkla olmasa da kadınlarda da görülür. Hastalığın görülme yaş aralığı genellikle 20-40 arasıdır. AS'nin toplumda görülmesi %0.1-%0.5 arasındadır.

3- Belirtileri nelerdir?

Uzun süren sinsice artan bel ağrısı. Şiddetli kalça ağrısı. Omurgada sertleşme. Kronik yorgunluk. Göğüs ağrısı. Topuklarda ağrı. Ateş ve gece terlemesi bazı belirtileridir. 

4- İskelet dışında hangi organları etkileyebilir?

AS iskelet dışında başka organları da etkileyebilmektedir. Özellikle gözler (üveit), damar ve kalp hastalıkları gözlenebilmektedir. Ayrıca akciğer ve böbreklerde etkilenebilen organlar arasındadır.

5- Tedavisi

Maalesef tamamen iyileşmesi mümkün değildir. Ancak mevcut tedavi yöntemleriyle hastalığı kontrol altında tutmak mümkündür. Erken tanıda steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların etkili olmadığı durumlarda TNF (tumor necrosis factor) bloker denilen ilaçlar kullanılır. Ayrıca gerekli durumlarda fizik tedaviyi başvurulmaktadır.

6- Yaşam şekli önerileri

Sıklıkla önerilen bazı günlük yaşam uygulamaları şöyledir. Düzenli egzersiz yapın. Özellikle yürüyüş yapın ve yüzün. Ağır işlerden kaçının. Sigara içmeyin. Masa başında çok vakit geçiriyorsanız doğru oturma pozisyonunu koruyun. 

Burada bahsi geçen bazı başlıkları ilerleyen günlerde detaylı olarak ele alacağım. Herşeyden önce eğer yukarıdaki belirtileri taşıyorsanız mutlaka bir romatoloji uzmanına görünün.  

Hastalık ülkemizde yaygın olarak bilinmemekte. Akla gelen AS'li ünlüler Suna Pekuysal ve Ahmet Mete Işıkara. Siz de bana destek vererek romatolojik hastalıklar konusunda farkındalığa katkıda bulunabilirsiniz. 

Hastalıklar sizden uzak olsun. Severek Yaşayın. 




Yorumlar