Ankilozan Spondilit ve Sigara

Sigaranın zararlı olması için bir sağlık probleminiz olması gerekmez. Hiçbir sağlık sorunu olmayan insanlara da sigaranın zararları saymakla bitmez hepimiz biliyoruz ama sigara, bazı hastalıklara sahip insanlara ayrı tehditler oluşturmakta. Peki sigaranın Ankilozan Spondilit (AS) hastalarına ne gibi tehditleri olmakta?

 

Sigara AS'de hastalığın sık aralıklarla aktif olmasına ve fiziksel fonksiyonları bozarak yaşam kalitesinde bozulmaya yol açar. Hastalığın tipik belirtileri olan bel ağrısı ve sabah tutukluğu aktif sigara içimi ile ilişkiliyken hastalığa bağlı sakatlıklar ve şekil bozuklukları ise geçmişte içilmiş sigara ile dahi ilişkili olabilir. Sigara içen AS hastalarının tedaviye yanıtı daha azdır ve ilaçların yüksek dozda kullanılmasına neden olabilir.

Bir yerde okumuştum tuzsuz yemek yemeye alışmak sigarayı bırakmaktan belki bin kat daha zordur diye. Lupus hastası ve kortizon tedavisi gören bir hasta olarak tuzsuz yemeye alışmak için ne mücadeleler verdim. Hala alıştığım söylenmez ama tuzsuz yemeye de devam ediyorum. Kortizonu bıraktığımda da yemeklerde tuzu çok az miktar kullanmayı düşünüyorum. Sigarayı bırakmanın da zor olduğu tartışılmaz, biliyorum. Yarın güne başlarken bir karar alın ve sigarayı bırakmak için bir adım atın. Sigarayı bırakmış olanlar ise hastalığında iyileşme görmesiyle yeniden sigaraya lütfen başlamasın. AS'nin etkilerinden uzakta sağlıkla dolu günler dilerim. Severek yaşayın.






Yorumlar

  1. "Sigarayı bırakmak çok kolay; ben defalarca bıraktım" diye bir söz var ya cidden o hataya düşmemek lazım. Bırakıp 2 hafta sonra başlamanın hiç bir faydası olmaz. O yüzden tam olarak bırakmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  2. Kapitalizm dayatmalarının en önemli icatlarındandır sigara. Önce sigaraya para ayırır kişi, sonra daha çok ayırır. Sonra sigaradan doğan sağlık problemlerine para ayırır, sonra daha çok ayırır. Her daim keyif verici bir yönü olduğu vurgulandı ve insanların algısına hep bu oturdu. Umarım bir gün bunun bilincine varırız.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder