Bir Bağışıklık Sistemi Hastalığı: Haşimato

Haşimato ya da Otoimmün Tiroidit kronik bir tiroid bezi bozukluğu hastalığıdır. Her yaşta kendini yıllarca göstermeden gelişebilir. Genellikle aileden bir hikayesi olan orta yaşta kadınlarda gözlenir. Eğer zaten bir bağışıklık sistemi hastalığınız (Lupus, Vitiligo gibi) var ise Haşimato olma riskiniz yüksektir. Aynı zamanda eğer Haşimato hastası iseniz bir başka bağışıklık sistemi hastalığına yakalanma olasılığınız normal insanlara göre fazladır. Bulaşıcı değildir. Batı ülkelerinde hastalığın görülme olasılığı en fazla %5 civarlarındadır. 


Haşimato farkına varılan ilk bağışıklık sistemi hastalıklarındandır ve 1900'lü yılların başlarında ilk kez tanımlanmıştır. Hastalığın sebebi diğer bağışıklık sistemi hastalıkları gibi bilinmemektedir, ancak bazı genlerdeki bozukluktan ortaya çıktığı üzerinde çalışmalar mevcuttur. Bilimsel detayına girmeden, vücudumuzda düzgün çalışmayan bazı antikorlar, sağlıklı tiroid dokusuna saldırır. Yapılan testlerde genelde T3, T4 hormon seviyeleri düşük çıkarken TSH yüksek çıkar. Tiroid bezinin yetersiz hormon salgılamasına hipotiroidi denir. Yeri gelmişken belirtmek isterim bende de hipotiroidi görülmektedir. Bununla da ilgili tedavi almaktayım. Eğer hipotiroidi teşhisi yeni almışsanız tedaviye uyduğunuz sürece korkulacak bir durum olmadığını paylaşmak isterim.

Haşimato'nun belirtileri şöyledir:

Konsantrasyon eksikliği,
Ciltte kuruluk,
Guatr ve buna bağlı olarak boyunda artan baskı,
Ağır ve düzensiz regl dönemleri (Menoraji olarakta bilinir),
Soğuğa karşı dayanaksızlık,
Yorgunluk,
Depresyon,
Kilo artışı,
Soluk görünüm,
Eklem sertliği, eklem ve kas ağrısı.

Bu belirtilerden bir kaçını gösteriyorsanız lütfen alanında uzman bir hekime başvurun.

Tedavisi için yapay hormon içeren bazı ilaçlar kullanılır. Günümüzde hastalığı (başka bir bağışıklık sistemi hastalığı geçirmeyen hastalarda) kontrol altında tutmak hiç te güç değildir. Bu  arada belirtmek gerekir ki hastalık sürecinde nodüller gelişebilmektedir. Yakın zamana kadar dünya tiroid dernekleri bu nodüllerin kansere dönme riskinin çok yüksek olduğunu savunmaktaydı. Ancak öncülüğünü Türk bilim adamlarının başlattığı çalışmalar doğrultusunda bu nodüllerin kanser oluşturma riskinin düşünülenin aksine yüksek olmadığı ortaya konuldu.

Haşimato hastaları için diet önerileri:

Haşimato hastalarının protein ve antioksidan açıdan yoğun yiyecekler, sebzeler ve karbonhidrat tüketmeleri faydalıdır. Selenyum eksikliğinin de hastalığı sebebiyet verdiği bilindiği için Selenyum içeren gıdalar kararında tüketilebilir. Bununla beraber, gluten, aspartam ve doymamış yağ içeren gıdalar ile iyotlu tuzdan kaçınmaları gerekmektedir.

Genel bir özet yapacak olursak, Haşimato bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Neredeyse bütün bağışıklık sistemi hastalıkları gibi tam sebepleri ve tamamen iyileştiren yöntem ve tedaviler bilinmemektedir. Gelişen gen bilimi ile yakın zamanda bu hastalıkların özüne inileceğini ve tedavilerin geliştirileceğini umuyorum. Sevgilerimle.



Yorumlar

  1. 3 yildir hasimato hastasiyim. Ve hergun 100 mg selenyum almaya basladim. Hastalik seyrinde cok sukur ilerleme olmadigi icin su anda sadce haftada 2 gun aliyorum selenyumu. Sanirim faydasini gordum. Burada doktor kontrolunde olmasi cok onemli cunku selenyum fazlasi karacigerde depolaniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Kesinlikle doktor kontrolünde olmak çok önemli, katılıyorum.

      Sil

Yorum Gönder