İnflamasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnflamasyon, enflamasyon, iltihaplanma, yangı ya da İngilizcesi ile inflammation aslında enfeksiyonel bir duruma karşı vücudun doğal tepkisidir. Apse ile karıştırılmaması gerekir. Çünkü halk arasında apseye de iltihap denmektedir. 


Örneğin düştünüz ve dizinizi yaraladınız. Bu durumda inflamasyon hemen gelişir. Bu sayede vücudumuz yaralanan hücreler ile sağlam hücreler arasına bir set çekerek sağlam hücreleri korur. Bununla beraber tedavinin tetiklenmesini sağlar. 

İnflamasyon mekanik yaralanmalar dışında, bakteri-mantar gibi canlı etkenler, asitler ve diğer kimyasal temasla, anoksemi ve daha birçok sebepten oluşabilir.

Peki inflamasyon masum bir durum olarak görünürken neden bir çoğumuz anti-inflamatuar ilaçlar kullanırız?


İnflamasyonun belirtileri arasında ateş, kızarıklık, şişlik, ağrı yer alır. Özellikle romatolojik hastalıklar (lupus (SLE), romatoid artrit vb.) ya da Chron ve daha birçok hastalıkta temel problem, aşırı derecede inflamasyon oluşmasıdır. Buna kronik inflamasyon denir. Kronik inflamasyon durumunda bağışıklık sistemimiz yanılarak sağlıklı dokulara saldıran antikorlar üretir. Durum böyleyken anti-inflamatuar ilaçlar, inflamasyon oluşumunu önlemeye yönelik kullanılmaktadır. 

Bunun dışında inflamatuar bir hastalığı olan kişilerin beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekir. Anti-inflamatuar diyet yazımda beslenme durumları ile detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Sevgilerimle.


Yorumlar