Kronik Hastalıklarda İnsanların Reaksiyonu ile Başa Çıkmak

Aslında iyi görünüyorsun, hasta olduğundan emin misin?
Buna şükür, daha kötü olabilirdi.
Tembellik ediyorsun.
Çok fazla uyuyorsun.
Abartıyorsun. 
Bol su iç.
Biraz gülümse.

Kronik bir hastalığınız varsa muhtemelen bu sözleri ve türevlerini sık sık duyuyor olmalısınız. Hatta bazen ailenizden en yakınınız bile abarttığınızı ve hastalık hastası olduğunuzu düşünebilir. Ailenizden, arkadaşlarınızdan hatta yabancılardan bunları duymak sizleri üzebilir ve sinirlenmenize sebep olabilir. Yazıda bu durumlara karşı nasıl reaksiyon göstereceğinizle ilgili bazı ipuçları yer alıyor. Gelin beraber bakalım.


Nasıl reaksiyon vereceğinize önceden karar verin.

Elbette içinde bulunduğumuz duruma göre değişebilir ancak genel olarak kimlere nasıl tepki vereceğinizi kararlaştırabilirsiniz. Size bunları söyleyeni görmezden mi geleceksiniz? Bilinçsiz olduğunu düşünüp anlatmaya mı kalkacaksınız ya da tamamen dostane bir tavırla moral verilmeye çalıştığını düşünüp gülümseyecek misiniz?

Hangi önerileri dikkate almanız gerektiğini kestirin.

Konu sağlığa gelince herkesin iyi bir fikri vardır. Genellikle bu fikirler aileden ya da yakın arkadaşlardan gelir. Kronik hastalığı olan insanlara yakınlarının genelde ilk yaklaşımı "Ona nasıl yardım edebilirim?" şeklinde olur. Ancak gerçek tıbbi deneyimi olmayanların önerileri muhtemelen yararlı değildir. Üstelik genelde aynı önerileri sunmaları sinir bozucu ve can sıkıcı olabilir. Çok basit örneklerle, "Az yiyorsun", "Az su içiyorsun" vb. Aklınızda bulunmalı ki çevrimizdeki insanların çoğu bize çok yakın ve iyi niyetli olsalar dahi gerçekten ne diyeceklerini bilemedikleri için bu tavsiyelerde bulunuyor olabilir. Burada özellikle "Bitkisel Tedavi", "Alternatif Tıp" ile ilgili anormal öneriler size yakın olan insanların  üçüncü şahıslardan duydukları olabilir. Çok dikkatlice önerileri süzmelisiniz. Bu konudaki yazımı okumanızı tavsiye ederim. 

Nasıl hissettiğinizi anlatmayı deneyin.

Ailenizden biri ya da yakın bir arkadaşınız "Kalkman gerek, tembellik yapma" gibi sözler söylediğinde inciniyor olabilirsiniz. Bu durumların tekrarıyla birlikte sizde kendi kendinize "Acaba gerçekten hasta değil miyim?" sorusunu soruyor olabilirsiniz. Özellikle en yakınlarınıza neler hissettiğinizi, kronik hastalığınızın günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini açıklamaya çalışın.

Farkındalık yaratın.

Eğer birileri size devamlı önerilerde bulunuyor ise onlara size başka yollarla yardımcı olabileceklerini söyleyin. Örneğin, ülkemizde Lupus henüz çok bilinmeyen kronik bir hastalık, ancak ABD'de ve İngiltere'de her yıl farkındalık için düzenli yürüyüşler ve daha bir çok etkinlik düzenlenmekte. Çok seçenek kalmıyorsa size kronik hastalıklarda bilincin yaygınlaşması için sosyal medyada ya da herhangi bir toplumsal platformda  paylaşımlarda bulunmalarını isteyin ve ekleyin "Bilmem ne çayı içmemi önermenden kat kat daha fazla yararın olacak". 

Ben bahsettiğim konularda oldukça şanslı olduğumu düşünüyorum. Belki sizde öylesinizdir. Hadi çevrenize bir daha güzel gözlerle bakın. Severek yaşayın.

Yorumlar