Romatizma ve Gebelik

Romatizmal hastalığı olan pek çok kadının ortak endişelerinden biri de anne olamama korkusu. Konuyla ilgili pek çok araştırma yaptım. Doç. Dr. Bünyamin Kısacık'ın konuyla ilgili paylaştığı bir yazısından okuduğum bilgileri oldukça faydalı buldum. Şimdi bu bilgilerden faydalanarak biraz olsun endişelerinizden sıyrılmaya ne dersiniz?

Romatizma hastası olmak gebeliğe engel mi?


Genel olarak neredeyse tüm romatizmal hastalıklar kısırlığa (infertilite) yol açmamaktadır. Toplumda herhangi bir sağlık problemi olmayan kadınların kısırlık oranı romatizmal hastalığı olan kadınlarla aynı.

Ancak Ailecel Akdeniz Ateşi (FMF)'inde, hastalığın ataklarına bağlı olarak gelişen problemlerden dolayı kısırlık ihtimali gelişebilir fakat; bu durumun aksine uygulanan tedaviler sonucu  gebe kalan hastalar da mevcuttur. Erkeklerde, FMF atağı sırasındaki yüksek ateş testislere dolayısıyla sperm yapısına zarar verebilir.

Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların kısırlığa neden olacak özellikleri var mı?


Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar yumurtalarda yetmezlik yani menapoz gibi durumlara yol açarak hamile kalmayı imkansız kılmaktadır. Bu tür ilaçlarla tedaviye başlamadan önce mutlaka hastalar bilgilendirilir ve tedavi için onayları alınır. Bunun dışında bazı ilaçlar erkeklerde sperm sayısını azaltarak gebelik olayını engelleyebilir. 


Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarla gebe kalmak mümkün mü?






Romatizmal hastalığı olan ve hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları kullanan kadınlar, romatologa danışmadan hamile kalmasını uzmanlar kesinlikle önermemekte. Çünkü bazı hastaların gebelikteki durumları önemlidir. Verilen ilaçlar metabolizma üzerine fazlasıyla etkilir. Bu yüzden doğacak bebeklerde anomali (kusur, sakatlık) gibi durumlara yol açabilir. Eğer hastalığın durumu el veriyorsa 3 ay önce bazı ilaçları kesmek gerekebilir. Bazı ilaçlar ise yıllarca anne kanında kalacağı için vücuttan uzaklaştırıcı ilaçların kullanılması gerekebilir. Bu durumun aksine tedavide kullanılan bazı ilaçlar gebelik sürecinde dahi hekimin uygun gördüğü dozlarda kullanılması devam edebilir. 


Gebe kalındığında hastalığın durumu nasıl seyreder?


Gebelik sırasındaki durumun ne şekilde olacağı gebelik başındaki hastanın  durumu ve tetkik sonuçlarıyla anlaşılabilir. Bazı hastalıklar, özellikle romatoid artrit gebelik sırasında çok iyi seyir gösterir, hastalık ile ilgili ilaçların büyük kısmının kesilmesine izin bile verilebilir. Ancak durumun tersi de çok az sayıdaki hastada mümkün olması gözden kaçmayacak bir durumdur. Bazı hastalıklarda ise özellikle SLE (Lupus) gebelik sırasında aktif olarak hem gebelik kaybına hem de anne için hayati tehlike oluşturabilmektedir fakat; Lupuslu annelerin çoğu başarılı bir gebelik süreci sonunda sağlıklı bebekler dünya getirirler.

 Romatizmal hasta olan anne doğum sonrası bebeğini emzirebilir mi?


Bu sorunun cevabı tamamen kullanılan ilaçlara bağlıdır. Bir kısım ilaçlar emzirmeye engel olabilir. Sorunun en doğru cevabı için doktorunuza sorunuz. 

Doğum sonrası hastalık nasıl seyreder?


Doğum sonrası durum romatologlar için büyük önem taşımaktadır. Çünkü bazı hastalıklar doğum sonrası alevlenme gösterebilmektedir. Bu yüzden hastaların, doğum sonrası durumlarını iyi takip etmeleri ve yakınmalarının arttığı dönemde doktorlarına başvurmaları önem taşır.


Gebelik düşünen romatizma hastalarına öneriler neler olabilir?


Gebe kalmadan önce bunu doktorunuzla paylaşın, doktorunuza danışmadan gebelik planlaması yapmayın. Gebelik sürecinde ise tüm sıkıntılarınızı doktorunuzla paylaşın ve kontrollerinizi aksatmayın. Başka insanların gebelik sürecinde kötü şeyler yaşaması sizin de yaşayacağınız anlamına gelmez unutmayın. Siz en doğru şekilde doktorunuzun önerdiği tedaviyi uygulayınız, kontrollü bir şekilde ve hastalığınızı göz ardı etmeden yaşadıktan sonra güzel bir gebelik geçirmeniz mümkün. Herşeyin başı güzel düşünmektir unutmayın. Kucağınıza sağlıklı bebekler almanızı ve sağlıklı anneler olmanızı umarım. Umutsuzluğa kapılmayın ve severek yaşayın.


Yorumlar