Romatoid Artrit ve Sigara

Sigaranın insan sağlığına bir tehdit içermesi için ortada bir sağlık problemi olması gerekmez. Sağlıklı insanlar da her zaman risk altındadır ama bazı hastalıklara sahip insanlar için ayrı risk faktörleri oluşturmaktadır. Peki ya romatoid artrit (RA) hastaları nasıl bir risk altında?


Sigara RA gelişme riskini yaklaşık 2.5 kat artırmaktadır. Sigaranın bırakılmasından 10 yıl sonrasına kadar bu risk artımı devam etmektedir. Sigara RA'nın aktifleşmesine veya daha şiddetli seyretmesine neden olur. Sigara içenlerde hastalık daha ağır seyreder, hastaların daha fazla miktar ve dozda ilaç almasını gerektirir. RA ve sigara damarlarda sertliğe yol açtıklarından beraberlikleri kalp krizi ve inme gibi damar hastalıklarının daha sık görülmesine neden olur. Enfeksiyona açık olan RA hastalarında sigara içilmesi enfeksiyon kapma riskini artırır. Sigara, tedaviye yanıtı azaltır. Bu da ilaçların daha yüksek dozda kullanılmasına sonuç olarak daha fazla ilaç yan etkilerinin görülmesine yol açar.

Sigara keyif veren bir alışkanlık evet. İnsan alışkanlıklardan da kolay vazgeçemiyor biliyorum ama zaten bu hastalıklar mücadele gücümüzü de artırmış değil mi? O halde gelin alışkanlığınızla mücadele ederek tedavinize büyük bir katkı sağlayın. Sigarayı bırakmış fakat hastalığında iyileşme gördükten sonra sigaraya geri başlamayı düşünenlerse lütfen bunu yapmasın. Ağrısız, acısız ve  RA'nın tüm etkilerinden uzak bir yaşam dilerim. Severek yaşayın.

Yorumlar

  1. Az önce ( gece 01:00 dolaylarında) bir tabak dolusu pirinç pilavı ve tatlı yedim birazdan yatacağım. Herhalde 3 dal sigara içsem bu kadar zararlı olmazdı :D

    Evet sigara önemli bir etken fakat sigarayı bırakmak tamamen sağlıklı yaşamak anlamına gelmiyor maalesef. Her anlamda dikkat edilmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E olan olmuş artık afiyet bal şeker olsun :)

      Sil

Yorum Gönder