Yeni Zihin Kontrol Cihazı

Endişelenmeyin. Kimse yakın zamanda beyin dalgaları ile sizin genlerinizi değiştiremez.

Bilim adamları, insanların zihin güçleri kullanılarak uzaktan farelerin genlerinde değişiklik yapabiliyor. Bu teknoloji sayesinde bazı hastalıkların tedavisi için yeni yollar gözüküyor. Hastalıklardan biri, sara yani epilepsi hastalarının nöbet sırasında, vücutlarındaki ilacın, beyin dalgaları sayesinde direk olarak serbest kalmasının sağlanması planlanıyor.

Sene başlarında yapılan çalışmalarda beynimizden gönderilen sinyallerin anlamlı mesajlara dönüştürülmesi konusunda ilerlemeler kaydedilmişti. Bu çalışmaların devamında, bu mesajlar sayesinde bir başka insanın kolunun kontrolünün gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Son olarak ise insanın zihin sinyalleri kullanılarak farelerin genlerinde değişiklik yapılabiliyor.

Sistem beyin dalgalarının alınması için kablosuz bir EEG cihazı ve fareye yerleştirilen küçük bir cihazdan oluşuyor. Bu küçük cihaz aslında kırmızı bir LED ışık ile ışığa yanıt vermek üzere genetik mühendislik ile hazırlanmış hücre grubudur. 

EEG cihazını kafasına takan insan düşünce ya da ruh halinde değişiklik yapması durumunda implant edilen cihaz aktifleşiyor. LED yanmaya başladığında implant edilen ışığa duyarlı hücreler aktifleşiyor ve protein üretimini başlatıyor. Sonrasında üretilen bu proteinler farenin vücuduna yayılmaya başlıyor. Yine EEG cihazını kullanan kişi düşüncelerini değiştirerek protein üretimini durdurabiliyor ve cihazı kapatabiliyor.

Gelişme sayesinde aklıma çok yaygın olan kalp krizlerinin önlenebilmesi geliyor. Gelişmeleri takip edeceğim. Severek Yaşayın.




Kaynak: Mind-controlled transgene expression by a wireless-powered optogenetic designer cell implant

Marc Folcher, Sabine Oesterle, Katharina Zwicky, Thushara Thekkottil, Julie Heymoz, Muriel Hohmann, Matthias Christen, Marie Daoud El-Baba, Peter Buchmann & Martin Fussenegger
Nature Communications 5, Article number: 5392 doi:10.1038/ncomms6392

Yorumlar

  1. birkac gun once ana haberlerde kalp ritminde hehangi bir duzensizlik oldugunda renk degistiren ve boylece olası bir kalp krizini basinda yakalayabilen giysilerle ilgili haber vardi. teknolojinin saglikla ilgili bu boyutundki gelismeleri heyecanla takip ediyor olacagiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu okuyunca iki sistemin bir araya getirilebileceğini hayal ettim. Giysi kriz geçirildiğini bildirecek, zihin ile kontrol edilen sistem ise krizin etkisinin azaltılmasını sağlayacak. Faydalı olabilir. Takibiniz için teşekkürler, faydalı bilgilerle paylaşımda olalım :)

      Sil

Yorum Gönder