Ameliyat Sırasında Uyanmak

Ameliyat sırasında uyanma durumuyla ilgili bugüne kadar yapılan en büyük çalışmanın sonuçları açıklandı. 

İngiltere ve İrlanda'da anestezi alan 3 milyondan fazla hasta üzerinde yapılan çalışmada anestezi etkisi altındayken uyanma ve bu durumun getirdiği travmatik sonuçlar araştırılmıştır. ABD'de daha önceden yapılan çalışmalarda her 1000 hastadan birinin anestezi uygulanmışken uyandıkları ortaya konulmuştu. Ancak bu çalışmada durum biraz farklı ve ele alınan 3 milyon hastadan ameliyat sırasında uyananların sayısı yaklaşık olarak 19600. 






Yeni çalışmada elde edilen oran daha düşük görünüyor ancak daha az riskli ameliyatlarda uygulanan anestezi miktarının az olmasına bağlı olarak 670 hastadan birinin ameliyat sırasında uyandığı sonucu belirtiliyor. 

Sonuçlar Ürkütücü


Ameliyat sırasında uyanan hastaların verdiği cevaplara göre hissettikleri şöyle: ağrı, acı, boğulma hissi, felç hissi, halisünasyon, ve ölüme yakın deneyimler.

Anestezi altındayken uyanan hastaların neredeyse yarısı uzun dönem psikolojik sıkıntılar yaşıyor. 

Uyananların dörtte üçü ameliyat sırasında beş dakikadan daha kısa uyanık kalıyor. Ancak ameliyat masasında yatarken ve uyanık olduğunuzu kimseye anlatamazken bu süre sonsuzluk kadar uzun gelebilir. 

Her ne kadar sonuçlar ürkütücü ve bunları okumak ve yazmak pek kolay olmasa da durumun daha yakından ele alınması için üzerinde durmalıyız. Bu çalışmanın akabinde ameliyat sırasında hastanın uyandığını gösteren bir sistemin geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. 



Yorumlar