Livedo Retikülaris

Ellerinizde fotoğraftakine benzer bir durum var ise bu yazıyı okumalısınız. 

Lupus teşhisi konulmadan önce hatta tedaviye yeni başladığım dönemlerde özellikle ellerimde, ayaklarımda, kollarımda ve bacaklarımda damarlı, morumsu, dalga dalga bir görünüm oluyordu. Bu genellikle sorunun olduğu bölgelerin ısısını koruyamadığımda tetiklenen bir durumdu. Senelerce bu durumdan çok muzdariptim ve ben ten rengimin soğuğa maruz kaldığımda değiştiğini düşünürdüm. Sağlıklı görünmeyen ellerimden utandığım için saklama ihtiyacı duyardım. Lupus teşhisi konulduktan sonra romatologum bir nefroloji hekimine sevketmesi üzerine, nefrologun muayene esnasında "Ellerindeki mermer görünümü ne zamandan beri var?" demesiyle bunun bir sağlık problemi olduğunu keşfetmiş oldum. "Nedir bu mermer görünümü?" diye araştırmalarım sonucu edindiğim bilgileri paylaşmak istedim.

Livedo Retikülaris Nasıl Bir Hastalıktır?




Livedo retikülaris deride kırmızı, mavimsi ya da morumsu ağ görüntüsünün meydana gelmesi ile belirir. Hastalık vaskilütlerin yani damar duvarını tutan hastalıkların göstergesidir. Başka sebepleri olabilmekle beraber romatolojik hastalıklarla birlikte görülür. Livedo retikülaris'in görülebileceği hastalıklardan bazıları şöyledir:

Sneddon Sendromu

Liveodid Vaskilüti

Lupus (SLE)

PAN

Romatoid Artrit

Pankreatit

Dermatomiyozit.







Hastalar soğuğa karşı duyarlıdır. Üzüntü, kaygı, heyecan ve öfke gibi ani duygusal değişimlerde tetiklenebilir. Isınma ve egzersizle beraber görünümün belirginliği azalır ya da kaybolabilir. Çocuklukta, ergenlikte, kadınlarda ve açık tenli kişilerde daha sık görülür. Hastalık kendi başına görüldüğü durumlarda nadiren tedaviye başvurulur. Ancak sıklıkla diğer hastalıkların eşliğinde görülmesi durumunda uzman yönlendirmesi ile tedavi uygulanabilir.



Yazımın başında da dediğim gibi yıllarca bu sorunu yaşadım. Ellerimi ovuştururdum hep rengi düzelsin diye. Yazın yazlık ayakkabı giyip dışarı çıktığımda akça pakça ayağım morumsu ve dalga dalga bir renk almasıyla çıldırırdım. Yukarda da belirttiğim nefrologun Lupus hastalarında görünen bir durum demesiyle durumu bir nevze kabullenmiş oldum ve bu sorun için öfkelenmemeye başladım ve zamanla tüm ilgimi çekip üzerinde durmadım. Bugün tesadüfen bir yazı da rast gelince "Aaaa geçen kışa kadar bende de oluyordu uzun zamandır olmuyor." derken kendimi buldum ve hemen yazmaya koyuldum. Bu arada bununla ilgili artı bir tedavi almadım.

Romatizmal hastalıkların yanında mutlaka sıkıntı veren başka hastalıklar veya başka sıkıntılar oluyor. Hele ki Lupus için boş boşuna "Tek başına yaşamaz." demiyorlar. "Hastalıkları kabullenmek lazım" zihniyetini doğru bulmuyorum. Bilakis hastalıkları kabullenmeyip mücadele etmek lazım. Mücadelemizi sürekli birbirimize dert yanıp "Ah vahhh!" diyerek felaket çığırtkanlığı yaparak veremeyiz. Neyse sağlık problemimiz araştırmalar yapar, yapmamamız gerekenlere uyar ve önlemlemlerimizi alarak mücadelemizi veririz. Sürekli hastalık muhabbeti yaparak, hastalık düşünerek değil, kendi kendimize umutlu telkinler vermeliyiz. ''İyi olacağım, yarın kalktığımda daha iyi olacağım, mutlu olacağım."... Bunları yapabilirsin. Yapman için mutlaka bir nedenin olmalı. Bir nedenin olmadığını düşünüyorsan aileni düşün, eşini dostunu, seni sevenleri düşün. Yanında sana ışıldayan gözlerle bakan çocuğunu düşün.

Mücadeleyi bırakmayın. Severek yaşayın.

Yorumlar

  1. Evet gerçekten pek çok kişinin rastladığı fakat önemsiz gördüğü bir belirtinin aslında ne kadar önemli olabileceğini öğrenmiş olduk.

    Bu noktada erken teşhisin de önemi ortaya çıkıyor. Doktora gitmekten çekinmemeliyiz. Bir belirtiye rastladığımızda bize önemsiz de gelse doktora gidip bir muayene olmayı kendimize ilke edinmeliyiz.

    YanıtlaSil
  2. şuan bendede bu gorunum var ama sadece el ve ayaklarimda dediginiz gibi streste ve sogukta cikiyor romatolojiye gittim lupus olabilirsin dedi tahlil cektim neyseki organlarimda birsey cikmadi doktor bana gunesten korunmam gerektigini soyledi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sizinle bu konuda konuşabilir miyiz acaba?

      Sil
  3. Bende de bu hastalik var ama bacagimda bide cok az hangi ilaclari kullana bilirim siz ne kullandiniz?

    YanıtlaSil
  4. Sende nasil gecti bu hastalik

    YanıtlaSil
  5. Size bişi diyeyim nerdeyse 12 yıldır aynı hastalık var bende de ve ilk evreleri yavaş oluyor sonradan sıklaştı ve yoğunlaştı geçmeyen bir hastalık yani

    YanıtlaSil
  6. merhaba benım kızım 21 yasında 14 yasından el ve ayaklarında var stres ve sogukda belirginlesıyor

    YanıtlaSil
  7. Merhaba sizin bu resimdeki biçimde miydi nasıl yok oldu

    YanıtlaSil
  8. Siz de geçti mi bu hastalık .
    Bende yaklaşık 6-7 yıldır var .
    Defalarca hastaneye gitmeme rağmen hiç bir sonuç tehşiz konulmadı.
    Bir kaç gün öncesi sizin yazınıza denk geldim Hamd olsun , meğer ben Livedo retikülaris' hastasiymisim ?
    Tedavisi var mi ?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba bende de aynı rahatsizlik cikti 3 senedir ayagimda elimde dizimde var. Mavimsi morumsu harita gorunumunde oluyor. hareket ettigimde yok oluyor. Doktora gittigimde ise herseferinde biseyin yok deyip yolladilar fakat son sene en son care biyopsi yaptirdim ve livedo ratikularis cikti. Herhangi bir ilac tedavisi yapilmadi. Tahlillerimde organlarda bi sikinti cikmadi yazli kisli corap giymem ve surekli hareket icerisinde olmam soylendi. Morarmalarda yaralar olusursa tekrar gel denildi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder