Romatizmal Hastalıklarda Balık Yağı Kullanımı

Romatizmal hastalıkların çoğu kroniktir ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen durumlarla sık sık karşılaşılmaktadır. Bunun yanı sıra henüz hastalıkların kesin tedavisinin keşfedilmemiş olması hastaları ister istemez farklı arayışlara sürüklemektedir. Bu yönelimlerden biri olan balık yağına gelin birlikte bakalım.

Balık yağının iki türü bulunmaktadır. Balıkların gövdesinden üretilen tür Omega-3 bakımından zengin olduğu söylenmektedir. İkinci tür balıkların karaciğerinden üretilen ise A ve D vitamini bakımından zengin olduğu söylenmektedir. 


Balık yağı kullanmalı mıyız?






Öncelikle piyasada devlet kontrolü olmaksızın dolaşan ürünlere, sizin umut ve paranızı sömürmeye çalışanlara karşı dikkatli olmanız gerektiğini belirtmek isterim. Bu insanların tek amacı var: para kazanmak ve sizin sağlığınız onların umurlarında değil. Bu tip insanları tanımanız için sizinle bir ipucu paylaşacağım. Kurdukları cümleler şöyledir: "Sedef'te sonuç aldık.", "Romatoid Artrit'te sonuç alan arkadaşlarımız var." Kısacası "Sonuç aldık" cümlesini çok kullanırlar ve bir bakmışsınız sizi aldatıp 500 TL'lik ürünleri bir çırpıda alıvermişsiniz. 

TIP dünyası elbetteki destek tedavilere kapalı değil. Özellikle romatizmal hastalıklar ile ilgili bir çok tıp doktoru grubunun çalışmaları bulunmakta. Şimdi birkaç örnek üzerinden esas konumuza gelelim.

Balık yağı kullanımının etkileri Lupus (SLE) hastaları üzerinde araştırılmış ve şu sonuçlar elde edilmiştir. 27 SLE hastasına 34 hafta boyunca balık yağı ile tedavilerine destek verileceği üzerine anlaşılmıştır. Hastaların 14'üne gerçekten her gün balık yağı verilirken kalan 13 hastaya balık yağı yerine placebo olarak zeytin yağı verilmiştir. Sonuç olarak balık yağı alan hastaların zeytin yağı alan hastalara göre olumlu ya da olumsuz bir değişim gözlenmemiştir.

Bir diğer çalışmada, 52 SLE hastasına 6, 12 ve 24'er haftalık balık yağı takviyesi yapılmıştır. Sonuç olarak, hematolojik, biyokimyasal ve bağışıklık sistemi testlerinde hiçbir değişiklik gözlenmemiştir.

Bulabildiğim son çalışmada ise farklı sayıda hastalara farklı kontrol grubu ve farklı sürelerde çeşitli dozlarda balık yağının lupus hastaları üzerinde etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada ise nöromotor sistem ile eklemlerde iyileşmelerin kaydedildiği vurgulanmıştır.

Neticeye gelecek olursak balık yağının romatizmal hastalıklarda kullanımı ile ilgili hala ciddi çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu tür hastalıkların yapısının karmaşık olması ve kişilerde etkilerinin farklılaşması, çalışmaların daha büyük gruplar üzerinde yapılmasının gerekliliğini de vurguluyor.

Son olarak balık yağı ya da herhangi bir başka takviyeyi almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bir lupus hastası olarak internetten araştırmalarımda, çeşitli kaynaklarda balık yağı takviyesinin lupusa iyi geldiğini okudum. Ben de haliyle bunu doktoruma danıştım. Danıştığımda ise aldığım cevap, balık yağından fayda görmem için çok yüksek dozlarda almam gerektiği ve yüksek dozda almam ise karaciğerimi yoracağı doğrultusundaydı. Zaten karaciğerden atılan bir ilaç alırken bir de balık yağı almam çok sakıncalı olacaktı. Yani anlayacağınız artısı eksisi konuşulmadan internette o kadar çok kirli bilgi dönüyor ki... 

Lütfen hastalığınıza destek olsun diye birtakım şeyler denerken çok sorgulayıcı olun. Hastalığın etkilerinden yakınırken vücudunuza geri dönüşü olmayan hasarlar vermeyin. Merak edin, sorgulayın. Severek yaşayın.

Kaynak: The Role and Effect of Complementary and Alternative Medicine in Systemic Lupus Erythematosus Anan J. Haija, MD*, Steffan W. Schulz,Rheum Dis Clin N Am 37 (2011) 47–62

Yorumlar