Romatoid Artrit'le Yaşam

Romatizma hastalarının kaderi genelde yıllarca süren eklem ağrılarından sebeple hastane hastane doktor doktor dolaşmaktır ve bu uğraşlar uzunca bir zaman hep sonuçsuz kalmaktadır. Bu zaman zarfında şikayetlerinize "psikolojik" derler, "hiçbir şeyin yok" derler hatta daha da kötüsü yanlış teşhislerden dolayı yanlış tedaviler denerler.  Bu süreçteki yaşanmışlıkların örneklerini daha da çoğaltabiliriz.


Romatoid artrit hastalarının da bu bahsettiğim şeylerin aynısını ya da benzerini yaşadığını biliyorum. Eğer bunları yaşamayan romatizma hastaları varsa cidden çok şanslı :) Her romatizma hastası gibi genelde RA teşhisi almış bir hasta ilk teşhis konulduğu gün RA'yı ilk defa duymuştur, şaşkınlığa düşer ve ne yapacağını bilemez. Eve gider gitmez internete girer ve hastalığını araştırmaya başlar. Gördükleri ve okudukları "RA eklemleri yıkan ve sakat bırakan bir hastalık" olduğundan ibarettir. İşte hastanın morali bu noktada çöküşe başlar. Sıklıkla hikaye böyledir.





Hayatına pek çok sayıda ilaç girmiş hastanın ilaçların yan etkileri doğrultusunda internetten, eş-dosttan edindiği kirli bilgiler de  ayrıca moralini bozar. RA ile mücadele yolunda her kafadan bir ilaç, bir tedavi yöntemi, bir doktor ve bir şehir tavsiyesi çıkar. '' Bilmem ne otunun çayını iç'' ''Filanca doktora git'' ''Filan şahsın romatizmaya iyi gelen ürününü satın al'' Yazarken bile yıpratıcı olan bu süreçteki tavsiyelere örneklerim uzar gider. Biz en iyisi RA hastalarının nasıl yaşaması gerek onları konuşalım.

Peki gerçekten RA hastalarının nasıl yaşaması gerekir?


Öncelikle tedavinin doğru netice verebilmesi için tedavi düzenli ve kesintisiz olmalı,
Tedavide hiçbir değişiklik romatoloji doktorunuzun haberi olmadan yapılmamalı,
Tedavide en önemli şey moral. Gücünüzü ve umudunuzu asla yitirmeyiniz,
RA'ya özel bir diyet türü yoktur ama ideal vücut kilosu korunmalı,
Sigaradan kesinlikle uzak durulmalı,
Şiş ve ağrılı bir eklem hiçbir şey yokmuş gibi zorlanmamalıdır.

Hastalık şiddetli bir dönemdeyse ne yapılmalı?


Şişmiş ve ağrıyan eklemin istirahati sağlanmalıdır. O eklemi kesinlikle yormamalısınız. Problem dizinizdeyse yürümeye zorlamak, merdiven inip çıkmak ve dizi katlamak son derece yanlıştır. Yani hangi eklemde problem varsa o eklemi dinlendirmelisiniz.

Şişmiş eklem sıcak eklemdir yani o eklemde ateş fazladır. Bu nedenle sıcaktan uzak durmanız gerekir. Sıcak su, sıcak birşeyler sarmak, kaplıcalar çok sakıncalıdır. İlk etapta sıcak uygulamanız iyi gelir ve sizi rahatlatabilir fakat; sıcak iltihabın vücuda dağılmasına neden olacaktır. Bundan dolayı şişen ekleminize buz uygulamak çok doğru olacaktır.

Eklem şişliği yaşadığınızda hiç hareket etmemekte çok yanlıştır. Kas kuvvetini korumak ve sorunlu bölgedeki katılaşmayı engellemek gerekir. Bu nedenle sizi yormayacak ve canınızı yakmayacak şekilde hafif hareketler yapmalısınız. Örneğin; sorun el parmak ekleminizdeyse ellerinizi yavaş yavaş açıp kapayabilirsiniz.

Hastalık sakin dönemdeyse ne yapmalı?


Bu dönemde de eklemler fazla zorlanmamalıdır. Özellikle su ile uğraş gerektiren ev işleri yani ellerle sıkma, bükme yapacağınız işleri  yapmaktan kaçının. Bulaşık ve çamaşır makinenizi her daim kullanın.

Fazla kilolardan kurtulmak için bu dönem değerlendirilebilir.

Fazla basamak çıkmaktan kaçının, asansör kullanın. Uzun süreli eklem yorgunluğundan kaçının.

Tarla, bağ, bahçe gibi yerlerde yumuşak toprakta yürümekten kaçının, bu eklemleri zedeleyici olabilir.

Eğer eklem hasarınız varsa ve cisimleri kavramakta güçlük çekiyorsanız, cisimlere  birşeyler sarıp cisimleri kalınlaştırabilirsiniz.

RA egzersizleri


Egzersizler özellikle RA hastaları ve diğer romatizma hastaları için cidden çok faydalıdır. Doktorunuzun önerdiği egzersizleri mutlaka düzenli olarak yapın. Egzersizlerle ilgili şu öneriler mevcut:

Egzersizlerinizi kendinizi iyi hissettiğiniz zamanlarda 10 tekrarla yapınız.

Zaman bulamıyorsanız hareketlerinizi belirli bir aktiviteyle birleştirebilirsiniz. Örneğin, TV seyrederken, trafik lambasında beklerken, yemeğin pişmesini beklerken vs.

Eklemde şişlik varsa hareketlerinizi yavaş yavaş yapın.

Hareketlerinizin tekrarı arasında kasları dinlendirmek için aralar verin.

Egzersizden sonra ağrı hissediyorsanız bir sonraki egzersizde hareket sayınızı azaltın.

Egzersizleri peş peşe yapmanız gerekmez, gün içerisine yayabilirsiniz. 

Bu hastalıklar yaşam kalitenizi düşürüyor biliyorum. Değil egzersiz yapmak çoğu zaman hayata küsüyor ve umudunuzu kaybediyorsunuz. Eklem hasarı ya da sosyal yaşamı etkileyen başka hasarlar yaşamışsanız hele kendinizi teselli etmek,  moral vermek zor anlıyorum ama her şeye rağmen hayat devam ediyor. Hayat sürprizlerle dolu ve kimin karşısına ne çıkacağı bilinmez. Eğer umudunuzu kaybetmiş ve öylece duruyorsanız silkelenin ve harekete geçin. Hastalıklarımızı kabullenmek ve umutla modern tıbbın bize sunduklarını zorlamalıyız. Kendinizi sevin, başkalarını sevin, birşeyleri sevin. Mücadelenizi lütfen sonlandırmayın. Severek Yaşayın.






Yorumlar