Çocuğunuz Bir Müzik Aleti Çalsın

Bir müzik aleti çalan çocukların beyin gelişimlerinde olumlu değişimler gözleniyor. Özellikle duygularında daha tutarlılık ve endişelilik hallerinde azalma gözleniyor. 

ABD'de Vermont Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada 6-18 yaş aralığında 232 çocuk ele alınmıştır. Aynı araştırmacılar daha önceki çalışmalarında çocukların beyinlerinden her yıl MR görüntüleri alarak beyin gelişimini görsel olarak ortaya koymuşlardı. Bunun sonucu olarak çocukların yaşı büyüdükçe beynin dış katmanı, yani korteksteki kalınlık artışı çocuktan çocuğa ve beynin farklı bölgelerinde değişim gösterdiği anlaşılmıştı.





Yine aynı araştırmacılar, bu  çalışmanın devamında beynin belirli bölgelerinde dış 
katmanda meydana gelen incelme ve kalınlaşmaların çocuklarda dikkat eksikliği, endişelilik hali ve saldırganlık gibi davranışsal bozukluklar üzerinde etkili olabileceğini keşfetti.

Yazıya konu olan çalışma ise hayli ilgi çekici. Acaba müzik aleti çalmak çocukların beyinlerinde korteks kalınlığını etkiliyor mu ve korteks ile ilişkisi olduğu düşünülen davranışsal bozuklukları azaltıyor mu?

Araştırmaya konu olan sorunun cevabı evet. 

Müzik aleti çalmak kontrollü ve koordine olarak birçok hareketin yapılmasını sağlıyor. Böylelikle beynin motor bölümü aktif kalıyor. Aynı zamanda korteksin kalınlığını da olumlu etkiliyor. Bunun neticesinde dikkat kontrolü, gelecek hakkında iyi organizasyon, plan yapma, ve çocuğun davranışlarında daha tutarlılık gözlenmektedir. Buna ek olarak geçmişinde müzik olan çocuklarda söz konusu gelişimin daha olumlu olduğu belirtiliyor. Bunu detaylarıyla daha önce "İyiliksever Bebekler" yazımda sizlere aktarmıştım. 

Çalışmanın özünden anladığımız şu ki "kalın kafalılık" olarak bilinen deyim aksine iyi bir şeydir. :) Müzik beynimizin dış katmanının kalınlaşmasına ve hayata daha güzel bakmamızı sağlıyor. 


Çocuğum müziğe ilgili ama hangi müzik aletinden başlamalı?


Pek çok güvenilir oyuncak markası, çoğu müzik aletinin oyuncağını sunmakta (davul, gitar, bağlama, org, piyano, davul vs.). Erken dönemlerde çocuğunuza, bu oyuncaklardan onun en ilgisini çekenini sunabilirsiniz. Örneğin, küçük bir flüt ya da basit bir oyuncak müzik aleti , çocuğun sesleri tanımasına ve duyduğu sesleri de taklit etme yeteneğini geliştirecektir. 

Ebeveynlerin bir kısmı çocuklarına aldığı küçük müzik aletlerini, gürültü yaptığı gerekçesiyle bir zaman sonra saklayabiliyor. Böyle bir tutumdan ziyade, ebeveynler çocuğun çıkardığı sesler doğrultusunda el çırparak onu desteklemesi çocuğun sosyal yönünü de geliştirecektir. Ebeveynler bu tür engelleyici tutumlardan kesinlikle kaçınmalıdır. Çocukken fazla gürültü çıkardığım gerekçesiyle mızıkası saklanmış ve bunun sonunda çok sevdiği mızıkası kaybolduğu için büyük üzüntü yaşamış bir kız çocuğu olarak bunu tüm samimiyetimle destekliyorum :) 

Müzik dinlemek ve müzik aleti çalmak çocuğunuzun gelişimi için faydalı olmasının yanı sıra belki de onun büyük bir müzisyen olmasını ve dünyaya kalıcı, güzel izler bırakmasını sağlayabilir. Neden olmasın? Kim istemez ki çocuğunun bir dünya sanatçısı olmasını?  Çocuklara mutu ve sevgi dolu anılar bırakın. Severek Yaşayın.

Yorumlar