Kirli Top 10

Sağlık, hijyen ve temizlik konularında çalışmalar yapan Hijyen Konseyi, sağlık açısından tehlike arz eden 10 kirli nesneyi açıkladı.

Hijyen, temizlik ve sağlık konularında çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan Hijyen Konseyi, gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, akademisyenler, sağlıkçılar, gıda ve tüketici dernekleri üyelerinden oluşuyor.






Tüketicileri ve kamuoyunu uyarmayı amaçlayan konsey, 2014 yılında uygulamaya soktuğu "hijyen avcıları" nın tespitleriyle halkın sık kullandığı, sağlık açısından büyük tehlike arz eden ve "tuvaletten bile daha pis" olarak nitelendirilen "kirli top 10" olarak açıkladığı nesneler şunları:

1. Teneke kutu içeceklerin dış yüzeyi,

2. Hastane ve kamu binaları tırabzanları,

3. El kurutma makineleri,

4. Fast food ve çiğ köftecilerde verilen uzun süre bekletilmiş yeşil sebzeler,

5. Otobüs içindeki tutacaklar,

6. Havlu kullanılmayan spor salonlarındaki aletler,

7. Kağıt ve madeni paralar,

8. Restoran menü kitapçıkları,

9. Ortak kullanım alanlarındaki lamba düğmeleri, 

10. Güzellik salonları ve kuaförlerdeki havlu ve aletler.

Bu nesneler, fazla temizlenmediği zaman birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Yetkililer, hijyen kurallarına uyulan yerlerde yukarıda sayılanların geçerli olmadığını kaydetti.

Biz Lupus hastalarının bazıları, romatizmal hastaların bir kısmı ve diğer bazı otoimmün hastalıklarda, hastalar bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullandığından enfeksiyonlara daha eğilimli olurlar. Yukarıda bahsedilen, sağlık açısından tehlike saçan bu nesneler bu hastalarda daha çok tehlike arz ediyor. Bu yüzden biz Lupus hastaları ve enfeksiyondan korunmanın büyük önem taşıdığı diğer hastalıklara sahip insanlar, ortak kullanım alanlarındaki tüm nesnelere temas ettiğinde kişisel hijyene dikkat etmelidir.

Sağlığınız, ilk önce sizin için önemlidir. Lütfen sağlığınız içim tüm önemleri alın ve her ortamda kendinize dikkat edin. Sağlıklı kalın. Severek yaşayın.

Yorumlar