İnflamatuar Miyozitler (İltihaplı Kas Romatizmaları)

İsim biraz yabancı gelebilir ancak miyozitler de romatizmal hastalıklardan biri. Bu yazıda İnflamatuar Miyozitler'e yani İltihaplı Kas Romatizmaları'na yakından bakacağız.

Miyozit nedir?


Miyozitleri anlamak için öncelikle "Miyopati" kavramına bakmak gerekli. Miyopati (Myopathy) myo ve pathy sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşmakta ve kas hastalığı anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişler "Nöropati" sinirlerin hasarını tarif eden bir terim iken "Miyopati" kasların hasarını tarif etmektedir. Miyopatiler metabolik olabilir. Yani yıllar içinde kasların yorulması ve hasar görmesi sonucunda ortaya çıkabilir. İnflamatuar Miyozit, iltihaplı kas romatizmalarına verilen genel bir addır. Bu grupta bulunan hastalıklardan bazıları şunlardır: polimiyozit (PM), dermatomiyozit (DM), inklüzyon cisimcikli miyozit (IBM). 






İltihaplı kas romatizmalarının belirtileri nelerdir?


Yine bağışıklık sistemimiz sahnede diyebiliriz. Diğer romatizmal hastalıkların çoğunda olduğu gibi normal görevi bizi hastalıklardan korumak olan bağışıklık sistemi sağlıklı dokulara saldırmaktadır. Çevresel faktörler etkili olsa da genetik faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasında daha yoğun bir etkisinin olduğu sanılıyor. Sanılıyor diyoruz, çünkü maalesef sebebi henüz bilinmiyor. Çevresel faktörler arasında uyku ve beslenme düzeni, stres ve UV ışınlar yer almaktadır. Hastalık özellikle 40-60 yaş arasında daha sık görülmektedir. Belirtilerinden bazıları şöyle:

- Kaslarda güçsüzlük hissetme ve harekette güçlük yaşama,
- Kaslara dokunulduğunda ağrı hissetme,
- El üzerinde kızarma ve pullanma (özellikle parmakların bittiği eklemlerin üzerinde),
- Herhangi bir cismi kaldırırken güçlük yaşama,
- Kısa bir yürüyüş sonrası dahi yorgunluk.




İltihaplı Kas Romatizmaları'nın belirtileri genelde ortak ancak DM ve IBM'de bazı farklılıklar mevcut.

Polimiyozit (PM)


En önemli belirtisi kaslarda güçsüzlük hissedilmesidir. Hastalarda eklem hareketleri sonrası ağrılar ve uzuvlarını eski haline getirmede güçlük yaşayabilir. Örneğin, yere eğilince doğrulma da güçlük yaşanabilir. Hatta yürürken güçlük yaşanabilir. 

Dermatomiyozit (DM)


Tıpkı PM'deki gibi kaslarda güçsüzlük hissedilir. Her türlü kas hareketinde güçlük yaşanılabilir. PM'ye ek olarak göz kapaklarında, el üzerinde kızarıklık ve pullanma görülebilir. Hatta kol ve bacaklarda şişlik gözlenebilir. 

İnkluzyon cisimcikli miyozit (IBM)


Oldukça az görülmektedir. Bir cisme uzanmada, tutmada hatta yutmada güçlükler görülebilir.

Nasıl teşhis edilir?

Teşhis için;

Kas zayıflığı testi
CPK (Creatine kinase) enziminin çok yüksek olması,
EMG (Electromyogram) cihazı ile kaslardaki elektrik aktivitesinin ölçümü,
MR ile kaslardaki anormalliklerin görüntülenmesi 
Kas biyopsisi
Bağışıklık sistemine ait kan değerlerinin ölçümü gereklidir.

İltihaplı kas romatizmalarının tedavisi nasıl yapılır? 


DM'nin tedavisinde kortizon tedavisine sıklıkla başvurulmaktadır. Yine bağışıklık sisteminin baskılanması diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gereklidir. Bu yüzden methotrexate, azathioprine (Imuran), tacrolimus ve cyclosporine içeren ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların Lupus semptomlarını baskılanmak için kullanıldığını da belirtmek gerekir. Yine Lupus  ve RA tedavisinde kullanılan Plaquenil'in hastalara iyi geldiği bilinmektedir.

DM hastalarının fotosensitif olduğu bilinmektedir. Bu yüzden güneşten korunmalıdırlar. Tabi egzersizin tedavideki payını yabana atmamak gerekir. 

Romatizmal hastalıklar hastaların yaşam kalitelerini düşürüyor. Bu yüzden sosyal hayata karışmakta güçlük çektiğinizi hissediyorum. Romatizmanın ciddiyeti bilinmediğinden çevrenizdeki insanlara derdinizi anlatmakta da sıkıntı çekeceğiniz anlar da olabilir.  Hiçbir şeyi kendinize dert etmeyin ve üzülmemeye çalışın. Severek yaşayın.








Yorumlar