Bye Bye Kortizon!

Sağlık durumumla ilgili mutluluk verici haberi paylaşmıştım sizinle. Kortizonun artık sonlarına geldiğimi belirtmiştim. Doktor kontrolümden sonra kortizonu daha az dozda almaya başlayıp 1 ay sonra da kortizonu temelli bırakacaktım. Biliyorsunuz kortizon bir anda bırakılmayıp dozu azaltılarak bırakılıyor. Bu sebeple kortizonu, 1 ay boyunca doktorumun tavsiyesiyle düşük dozda ve gün aşırı aldım. İşte 1 aylık sürecin sonuna geldim ve bugünden itibaren artık kortizonu almayacağım. Gerçekten çok sevindirici bir durum bu ve bu güzel hislerimi sizlerle paylaşmak istedim. Biliyorum ki siz de benim kadar sevinip duygularımı paylaşacaksınız. 





Özellikle Lupus hastası duygudaşlarımın bazılarından ve diğer bazı romatizmal hastalığı olan hastalardan duyduğum bir şey var: Kortizonu bıraktıktan sonra hastalığın yeniden atağa geçmesi. Kortizonu almadığım süreçte,  bir daha kortizon
 aldığım ve Lupus'un akut döneminde yaşadığım kötü günlere geri dönmemek için mücadelemi vermeye devam edeceğim. Kortizon alınan dönemlerin çok can sıkıcı olduğunu benim durumumda olanlar çok iyi bilirler. Kortizon alan hastaların yakınları da bunu bilsinler.

Lupus hastasıysanız, biliyoruz ki üzüntüden ve stresten kendinizi uzak tutmaya çalışmalısınız. Aksi durumun Lupus'un dostu olduğunu da biliyoruz. Çünkü siz üzüldükçe ilaçlar işe yaramayabilir ya da bıraktığınız ilaçları yeniden almaya başlayabilirsiniz. Yani üzüntü ve stres Lupus'un ekmeğine yağ sürüyor. İşte bu aşamada ben de üzüntüden ve stresten uzak durmak için mücadele edeceğim.

Hep mutlu olmaya çalışın. Mutlu olmak ve üzüntüden uzak durmak bu hastalığın baş düşmanı biliyorsunuz. Aksi takdirde sağlık durumunuz iyiyse bir daha ağır ilaçlar almayabilir, sağlık durumunuz şu anda iyi değilse daha iyiye gidebilir. Gerçi duygusal ve çevrenizde olup bitenlere kayıtsız kalamıyorsanız bu memlekette mutlu olmak çok da kolay değil. Eğer zaman zaman kendinizi çok mutsuz hissediyorsanız mutsuzluğa kendinizi kaptırmayın. Elinizi verseniz kolunuzu kaptırırsınız. Sonra ver elini depresyon!

Eeee ne yapacağız?

Keyifle topladığım plaklarımın bir kısmı
Keyifle topladığım plaklarımın bir kısmı
Sürekli kendimizi meşgul edeceğiz. "Öyle çok yoruluyorum." diye kendimizi eve kapatmak yok. Hepimizin mutlaka sevdiği bir şeyler vardır ve yorulunca yorgunluğu çok da ısdırap vermeyen şeylerdir bunlar. Mesela benim yaparken herhalde yorgunluğumu hissetmediğim şeyler eskiciler ve sahaflarda dolanmaktır. Aradığım bir kitabın ilk basımını bulmak ya da bütçeme uygun sevdiğim bir sanatçının plağını  bulmak beni çok mutlu ediyor. Hiçbir şey almasam da gidip buraları dolanmakta huzur buluyorum. Evde bir sürü bitkim var, onların yeni bir yaprak çıkarması, bir çiçek açması ben de çok büyük sevinç yaratıyor. Eski şarkıları eski plaklarda dinlemek benim ruhuma çok iyi geliyor. Aramızda sevgiyle işler yapan insanları da tanıyorum. Çocuğuyla pasta- börek yapan, takılar yapan, el emeği göz nuru el işleri yapan... Bunların ruhunuza nasıl da iyi geldiğini hissediyorum. Hepiniz harikasınız ve çok takdir ediyorum. Bizler böyle oldukça hep Lupus'a karşı galip geleceğiz eminim. 


Yapmamız gereken önemli şeylerden biri eş-dost tavsiyelerinden uzak durmak. Bir şeyin yağı, bilmem ne bitkisinin suyu- çayı vs. bunlardan fayda yok, artık bilin. Bitki dediğiniz şey, en basitinin içinde bin farklı etken maddenin bulunduğu bir karışımdır. Bu yağlar, sular, çaylar vs. kullandığınız ilaçlarla etkileşime geçebilir, canınızdan dahi olabilirsiniz. Doğal olsalar bile ne gibi bir etki yapacağını bilmediğimiz şeyler alamayız. Lütfen artık bu türden yolları denemeyelim. Tıpla alakası olmayan kendini tıp profesörü sanan kişilere artık itibar etmeyiniz. Tek derdi ceplerini doldurmak ve insanlığa hizmet etmek gibi bir amacı bulunmayan bu insanlara lütfen artık itibar etmeyin. Defalarca söyledim ve usanmadan söylemeye devam edeceğim.

Son olarak bir yerlerde hayata küsmüş veya hastalıktan yorulmuş tüm Lupus hastası dostlarım! Haydi sizin de severek yapacağınız hobileriniz olsun ve bunlarla ruhunuzu huzurla doldurun. Eğer hobilerinizi keşfedemiyorsanız, size tüm samimiyetle yardımcı olabileceğimi unutmayın. Şimdi bazılarımızın yaşadığı bazılarımızın ise yaşamadığı eski yıllara gidip hep birlikte o güzel yılların tüm samimiyetini hissedelim. Bu şarkı benden size bir hediye olsun. Sevgilerimle.



Yorumlar