Romatizma TV İlk Canlı Yayın

13 Mart 2015 Cuma günü Türk Romatoloji Derneği'ne ait olan Romatizma TV, kendi internet sitesinden Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ile ilk canlı yayınını gerçekleştirdi. Yayını takip ettim, bazı sorular sordum ve diğer izleyicilerin dikkat çekici sorularından notlar aldım. Bu yazımda önemli sorulardan bazılarını ele alacağım. Yayının tamamı yüklendiğinde sizlerle ayrıca paylaşacağım. Yayını kaçıranlar için bu yazı faydalı olabilir.





1.
Muhtemelen en önemli soru romatizmal hastalığı olanların çoğunlukla denediği ya da denemek istediği bitkisel tedaviler ile ilgiliydi.

"Bitkisel destek almalı mıyız?" sorusu üzerine Timuçin Hoca, bitkisel tedavilerin faydasını değil zararını görebileceğimizi, ciddi organ hasarlarına yol açabileceğini belirtti. Yayında bahsi geçen iki bitki ısırgan otu ve kiraz sapı çayıydı.

2. Önemli bir soru kaplıcaların tedaviye destek olup olamayacağıydı. 

Kaplıcaların romatizma hakkında doğru bilinen yanlışlar arasında olduğu belirtildi. Özellikle iltihaplı romatizmalarda hastalığın daha aktif hale gelmesine sebep olabileceği eklendi.

3. "Cerrahi müdahaleler Lupus'u aktifleştirebilir mi?" sorusu mevcuttu. 

Timuçin Hoca,  cerrahi müdahalelerin hastalığı aktifleştirme gibi bir durumunun olmadığını, ancak müdahale sonrası enfeksiyon riskinin fazla olabileceğini bildirdi. 

4. Bir hasta iyi gelmediğini düşünerek Plaquenil'i bıraktığını doğru yapıp yapmadığını sordu.

Soru üzerine söz konusu ilacın yan etkilerinin fazlaca olmadığı ve ilacın zararlı olduğunu düşünerek bırakılmasının doğru olmadığı söylendi.


5. Benim sorularımdan biri, Lupus'lu kadınların çoğunun gebe kalamama ya da riskli gebelik geçirme korkusu taşıdığını belirterek, bu durumun aydınlatılmasına yönelikti. Konuyla ilgili bana sorulan soruların özet bir cevabını Timuçin Hoca cevapladı. 

Lupus'lu kadınlar, kadın doğum uzmanı ve romatolog işbirliğiyle gebelik öncesinde ve sırasında, düzenli izlenerek bazı ilaçlarda düzenlemeye gidilerek sorunsuza yakın bir gebelik geçirebilir dendi.

6. Romatizma hastası nasıl beslenmeli gibi önemli bir soru soruldu.

Soruya cevap olarak, "Bazı diyetlerin iyi gelebildiğini ancak hastalarda kullanılan ilaçların ve hastalıkların aktiflik durumlarının değişkenliği, net bilginin elde edilememesine sebep oluyor" diye belirtildi. Bazı hastalarda çok fazla ilaç kullanıldığından damarlarda sertleşme olmuşsa hayvansal gıdalardan kaçınılmalı diye eklendi ve Omega 3 ve D vitamininin doğal yollardan alınmasının faydalı olduğu söylendi. 

7. Romatoid artrit tedavisinde altın iğnesi kullanımının nasıl bir etkisi olacağı bir diğer soruydu.

Soru üzerine altın iğnesi tedavisinin oldukça etkili olduğu ancak fazlaca yan etkisi bulunması sebebiyle uzun süredir kullanılmadığı söylendi.

RA ile ilgili değinilen diğer noktalar şöyle. Eklemlerde şekil bozukluğunu önlemek için erken tanı ve etkili tedavinin önemli olduğu ve 10-15 yıl öncesine bakıldığında şuan çok etkili tedavilerin mevcut olduğuydu. Bu nedenle RA hastaları, romatizma hastaları arasında oldukça şanslı olduğu vurgulandı.

8. Skleroderma hastalarında kemik iliği nakli ile ilgili bir soru soruldu. 

Kemik iliği naklinin güncel tedaviler arasında olmadığı belirtildi. Skleroderma hastalarında akciğer tutulumunun sıkıntılı olduğu ve yakından gözlenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca parmak uçlarında açılan yaraların tedavisinin güç olduğu belirtildi. 

9. Benim bir diğer sorum ise sıklıkla sosyal medyada üzerinde durulan Lupus hastalarında doktor kontrolünde de olsa kortizon bırakıldığında, hastalığın tekrar aktifleştiği söylentilerine açıklık getirilmesi üzerineydi. 

Eğer doktor uygun görürse kortizon bırakılmalı ve artık gerek yoksa fazladan kortizon almak zararlı olduğu söylendi. Ayrıca hastalığın tekrardan aktifleşmesine sebep olacağı gibi bir durumun söz konusu olmadığı açıklandı.

10. Sjögren sendromu'nda göz kuruluğu ile ilgili bir soru soruldu.

Hastalıkta suni göz yaşlarının olduğu ve tedavide etkili olduğu belirtildi. 

11. Bir hasta Fibromiyalji'nin eklemlerde ateşli kızartılı şişlik yapıp yapmayacağını sordu. 

Cevap olarak tek başına Fibromiyalji'de böyle bir durum olmayacağı söylendi. Ancak iltihaplı romatizma türlerinde Fibromiyalji de gözüktüğü için esas hastalıktan bu durumların gözlenebileceği eklendi. 

Kendim Lupus teşhisi almadan önce fizik tedavi bölümü tarafından Fibromiyalji teşhisi aldım ve en muzdarip olduğum durum yıllarca süren eklem şişlikleriydi. Göğsümde çok şiddetli bir ağrı vardı ve kas spazmı denildi. Lupus teşhisi almamla bu şişliklerin adının eklem tutulumu ve göğsümdeki ağrının kalp tutulumundan kaynaklı olduğunu öğrendim. Araştırmalarım doğrultusunda zaten Fibromiyalji'de eklem şişliği gibi bir durum olmayacağını fark etmiştim. Çevremde de aynı durumu yaşayan insanlar tanıdıktan sonra iltihaplı eklem sorunu yaşayan hastalara Fibromiyalji teşhisi koymalarına çok kızıyorum. Hatta bu hastaların iltihaplı eklemler dışında pek çok sıkıntıları bulunmakta. Böyle durumlarda bazı doktorların derinine araştırmadan sıklıkla Fibromiyalji teşhisi koyup antidepresanlar ile hastaları tedavi etmeye  çalıştıkları bir gerçektir. Bu nedenle Fibromilyalji teşhisi almış ve eklemlerde ağrılı-ateşli şişlikler olan hastaları bir romatologa görünmeleri konusunda uyarıyorum.

Son olarak yayın oldukça etkiliydi ve çok faydalıydı. Umarım devamı gelir. Böylelikle toplum romatizmanın ciddi hastalıklar bütünü olduğu bilincine kavuşacaktır. Şunu da söylemeden edemeyeceğim. Bir saatlik bir yayında isabetli sorular sorularak biz hastalar tarafından en anlamlı şekilde değerlendirilmeli. Sürekli olarak zaten bilinen kortizonun yan etkileri gibi sorular sorulmamalıdır. Bu tür bilgiler internette pek çok güvenilir ortamda bulunmakta ya da reçetelerinde madde madde yazmaktadır. Millet olarak okumayı sevmediğimiz aşikar ama en azından bunları okuyalım ki bu tür yayınlarda başka hastaların  ya da hasta yakınlarının soru sorma hakkını gasp etmeyelim. Sevgiler.













Yorumlar

  1. Çok teşekkürler. Yayınların bir çizelgesine ulaşırsanız, bizimle paylaşır mısınız?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder