CRP Nedir?

CRP Nedir?

CRP tam adıyla C-Reaktif protein sık sık kan tahlillerinde kontrol edilen vücuttaki inflamasyona dair ipucu veren bir proteindir. 








Şunu belirtmek gerekir ki CRP seviyesinin yüksek olması belirli bir hastalığın habercisi değildir. Genelde enfeksiyonlar, kalp ve damar hastalıklarında, kronik inflamatuar barsak hastalıklarında (Ör. Chron) ve romatizmal hastalıklarda (Lupus, Romatoid Artrit vb.) yüksek görülebilir.


CRP seviyesinin yüksek çıkması doktorunuza vücudun neresinde inflamasyon olduğunu söylemez. Doktorunuz Sedimentasyon Hızı gibi başka tahlillerle ve fiziki muayene ile birlikte sonucu değerlendirir. 


Lupus, RA vb. sistemik romatizmal hastalıklarda CRP hastalık aktifken yüksek seyredebilir. Ancak hastalığınız kontrol altındayken CRP seviyenizin yükselmesi aklınıza hemen hastalığınızın aktifleştiğini getirmesin. Çünkü, hastalığın tedavisinde kullanılan Imuran gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar vücudun enfeksiyonlara daha açık olmasına sebep oluyor. Dolayısıyla romatizmal hastalıklarda enfeksiyon sebebi ile de CRP seviyesi yüksek çıkabilir.




Yorumlar