Kronik Hastalıklarda Psikolojik Destek Önemli

Ruh dünyamızda birşeylerin ters gittiğini anlamak zor değil. Ancak uzmanlar kendimizden ziyade bu değişimleri çevremizdekilerin fark edeceğini söylüyor. Davranış değişiklikleri, sürekli mutsuzluk, paranoya, aşırı tepki, öfke ve kaygı gibi belirtiler çoğaltılabilir. 

Toplumsal olarak en büyük sıkıntımız var olan durumu kabullenememek. Biz fark etmekte, çevremiz ise uyarmakta geç kaldığı sürece durum daha da kötüye gidecektir. Bu gibi zamanlarda psikolog ya da psiyatr desteği olmak önemli. Toplum baskısını bir yana bırakıp gereken yapılmalı. Özellikle bizim gibi kronik rahatsızlığı olanlar teşhis konduğu andan itibaren bir uzmandan psikolojik destek almalı.
Lupus ve buna benzer rahatsızlıklar büyük bir kaygı ve stres bozukluğu ortaya çıkarabilmekte. Hastalığın her an atak gösterebileceği, sosyal hayata olan etkileri, iş hayatına olan engelleri hatta ve hatta duygusal ilişkilere etkileri yüksek kaygılara sebebiyet vermekte.



Bendeniz de bu sebeplerden dolayı mağdur olmuş bir Lupusluyum. Biraz geç olsa da ailemin önerileri ile psikiyatra gitmiş ve şimdiye kadar gitmediğim için ah'lamış vah'lamışımdır. Anksiyate bozukluğu teşhisi konmuş tedavi edilmediği takdirde ağır bir depresyonun kapısını araladığını öğrenmiştim. Türkiye Psikiyatr Derneği'nin tanımlamalarında anksiyate bozukluğunun belirtileri şu şekilde belirtiliyor:

"Gerçek bir neden yokken ya da nedeni olsa bile durumla uygunsuz olan, aşırı olan ve denetlenemeyen nitelikteki endişe, hastalığın temel belirtisidir. Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemez ve bir türlü sakinleşemezler. Çevrelerinde "aşırı evhamlı" olarak tanınırlar. Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü en ufak sesle kolay irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtileridir."

Buna benzer ya da farklı belirtiler yaşıyor, baş etmekte zorlanıyorsanız, derim ki destek almaktan kaçınmayın. Psikiyatrımıza derdimizi en güzel şekilde izah edip lupuslu olduğumuzu ve kullandığımız ilaçları belirttikten sonra gerisi alanında uzman doktorunuza kalıyor. Psikiyatrınızın verdiği ilaçları romatologunuza da bildirmeyi unutmayın.

Esra Karakaş Altıntaş

Yorumlar