Lupus'un Gastrointestinal (Sindirim) Sisteme Etkisi

Lupus (SLE), vücudun herhangi bir sistemini ya da organını etkileyebilen sistemik bir hastalıktır. Tüm sindirim işlemlerinden sorumlu olan Gastrointestinal Sistem de bunlardan biridir. Lupuslu insanlar, Gastrointestinal  sistem ve bu sistemi çevreleyen organlardan olan pankreas, karaciğer ve safra kesesi ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Bu sorunların tamamının, hastalığın aktivitesinden kaynaklandığını söylemek doğru değildir. Bu sorunların temel kaynaklarından biri de hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileridir.


Lupus ve Özofagus Bozukluklar






Özofagus yani yemek borusu, boğazımızdan midemize kadar ulaşan kaslardır. Lupus, özofagusta inflamasyona sebep olduğunda mide asidi midemizden yukarı doğru hareket eder. Bu asitin geriye akışı "reflü" olarak isimlendirilmektedir. Özofagustaki Lupus aktivisitesine bağlı temel sıkıntı, mide ve yemek borusu arasındaki kasların zayıf kasılmalarıdır. Bu zayıf kasılmalardan dolayı asit yukarı doğru hareket etmektedir. Ayrıca yutma güçlüğü de yaşanabilir. Reflüye bağlı yaşanabilecek tüm durumlar Lupus ya da tüketilen ilaçlar ile ilgili olmayabilir de. Bu yüzden temel beslenme alışkanlıklarınızı da gözden geçirmeniz de fayda var. 

Lupus ve Sindirim Güçlükleri

Lupus hastalarında sindirim problemleri sıklıkla yaşanır. Bunlar; bulantı, kusma, ishal ve kabızlıktır. Eğer antienflamatuar ilaçlar kullanıyorsanız, genellikle streoid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAII) ve kortizon bu şikayetlere sebep olabilir. Bazen de bu tür şikayetler sindirim sistemimizdeki kasların düzgün çalışmamasından kaynaklanabilir. Bu gruptan şikayetler sindirim sisteminizdeki düzensizliklerden kaynaklanabilir ve "irritabl bağırsak sendromu" olarak bilinir. Lupus'la birlikte görülebilen bazı sindirim hastalıkları ise şunlardır:

Ülseratif Kolit ve Chron Hastalığı

Ülseratif kolit ve Chron bağırsaklarda inflamasyona sebep olan önemli hastalıklardır. Kanlı ishal ve geçmeyen karın ağrısı başlıca belirtileridir. Lupuslu hastalarda bazen Ülseratif Kolit görülebilir ancak Chron hastalığı çok ender görülmektedir. 

Peritonit ve Ascites (Asit)

Periton, karnın içerisini ince bir astar gibi örten zardır. Bu zarın iltihaplanması "peritonit" denilen bir duruma neden olabilir. Ascitesi ise, karın boşluğunda aşırı sıvı birikmesidir. Bu vakaların çoğu enfeksiyona bağlıdır. Lupus'a bağlı periotitte karın boşluğunda "asit" denilen akışkanlar birikebilir. Şiddetli karın ağrısı, göbeğe dokunulduğunda hassasiyet, ateş, bulantı, kusma ve bağırsak hareketliliği karşılaşılabilen belirtilerdendir. Doktorunuz sıvı örneğini incelemek isteyebilir. Böylece neden daha net anlaşılabilir. Çünkü, enfeksiyon, pankreatit, karaciğer hastalıkları, kanser ve diğer koşullar da asite neden olabilir. 

Pankreatit

Pankreasta inflamasyon oluşmasına pankreatit denir. Pankreatite Lupus, vaskülitler, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ve kan sulandırıcılar sebep olabilir. Pankreatitte, doktorunuzun bütün durumları göz önüne alarak değerlendirmesi çok önemlidir. Teşhise bağlı olarak steroid tedavisi gözden geçirilir. 

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer vücudumuzdaki en büyük ve en önemli organlarından biridir. Karaciğerin sorumlulukları oldukça fazladır. Besinin enerjiye çevrilmesi, kanın temizlenmesi ve sindirime yardımcı safranın salınımı bunlardan bazılarıdır.

Lupus, karaciğerde inflamasyona sebep olduğunda "hepatik vaskülit" meydana gelir. Yani, karaciğere kan taşıyan damarlar işlevini düzgün gerçekleştiremez. Karaciğerde büyüme gerçekleşebilir. Lupuslu hastalar sarılık da geçirebilir. Bu, aynı zamanda kansızlık ve pankreatitin de belirtisi olabilir. Eğer karaciğer enzimleriniz yükseldiyse bunun sebesi NSAII grubu ilaçlar ya da lupus aktivitesinin kendisi de olabilir. Ayrıca hastalığınıza iyi gelecek diye tükettiğiniz bitkisel ürünler (kiraz sağı çayı, ısırgan otu, kefir vs) karaciğer enzimlerinizi yükseltebilir. En masumundan olan ıhlamuru bile fazla tüketmemek gerek. Çünkü kullanılan bazı ilaçlar karaciğerden atılır. Bu yüzden karaciğerinizi yorabilirsiniz. 

Peptik Ülser

NSAII grubu ilaçlar kullanıyorsanız midenizin zarar görme riski artar. Bu doku hasarı kanamalı ülsere yol açabilir. Ayrıca Helikobakter Plori (HP) bakterisinin Lupuslu hastaların midesinde görülme sıklığı enfeksiyona daha yatkın olduklarından fazladır. Bu bakteri de ülsere yol açabilmektedir.

Lupus'la birlikte görülebilecek sağlık sorunlarından bahsederken amacımız asla kimseyi paniğe sokmak ya da moral bozmak değildir. Amaç bilinçlenmek ve benzer belirtiler yaşadığınızda zaman kaybetmeden doktorunuzla irtibata geçmeyi sağlamak. Severek Yaşa'nın yazarlarından birinin Lupus hastası olduğunu ve moral vermekten başka bir amaç taşımadığını hatta onun da morale ihtiyacını olduğunu lütfen unutmayın. Moralinizi bozmayın, olumsuz düşünmeyin, gerçekleri öğrenin ve bilinçlenmenin mutluluğunu yaşayın. Severek yaşayın.

 


Yorumlar