Yeni Lupus Teşhisi Aldım Ne Yapmaliyim?

Yeni teşhis almış bir Lupus hastası ne yapmalı?

İki deneyimli Lupus hastası bir araya geldik, yeni teşhis konulmuş hastalar ve hasta yakınları bizlerin yaşadıklarını yaşamasın diye kısa bir yazı derledik. 

Öncelikle eğer yeni Lupus teşhisi almış biriyseniz ve bu yazıyı okuyorsanız gerçekten şanslısınız. Çünkü teşhisin hemen ardından şok olan bünye o an doktoruna ne sorması gerektiğini bilemez. Kendine gelme süreci başladığında internetin başına oturup araştırmaya başlar. İlk aratılanlardan biri “Lupus ölümcül müdür?” olur. “10-20 yıl yaşar” gibi bir sürü kaynağı belirsiz yazı görebilirsiniz, takılmayın. 

Merak etmeyin. Lupus, bir iç hastalıkları-romatoloji uzmanı tarafından izlendikçe ve siz de tedaviye harfiyen uyduğunuz sürece kontrol altında tutulabilir. İnternette gelişi güzel bilgileri okumamanızdan başka bir tavsiyemiz daha var o da görseller kısmında yer alan hasta fotoğraflarına bakmamanız. Eğer baktıysanız içiniz ferah olsun, tedavinize devam ettiğiniz sürece fotoğraflardaki gibi bir durumla karşılaşmayacaksınız. 

Sabahlara kadar interneti kurcalayıp çok sonradan “Severek Yaşa” ile karşılaştıysanız Lupus’la Yaşam yazısından başlayarak kronolojik olarak tüm yazıları okumalısınız. Yazıların hiçbiri doktor tavsiyesi olmamakla birlikte tamamen bilimsel içeriğe dayanmaktadır. Yani size zarar verecek hiçbir bilgi içermez aksine size zarar verebilecek “kocakarı tedavilerine” karşı uyarır. Blogta bir de hasta hikayelerine göz gezdirmekte fayda var. Hikayelerden umut ve çıkarılabilecek dersleri süzerek tedbir alıp hayat kalitenizi yükseltebilirsiniz. 





Sistemik bir hastalık olan Lupus hastalarda farklı şekillerde görülebilir. Bu yüzden blogta bilimsel çerçevede okuduğunuz Lupus gerçekleri sizi korkutmasın. Aksine okuduklarınızdan siz de fark ettiğiniz belirtileri doktorunuzla paylaşmanız çok yerinde olacaktır. Yeri gelmişken söz dinleyen iyi bir hasta olmak kadar kendinizi güvende hissettiğiniz doğru doktoru bulmak da son derece önemlidir.

Evet, otoimmün hastalıkların çoğu gibi Lupus’unda henüz bir kesin tedavisi yok, ancak tüm ömrünü laboratuvarlarda harcayan bilim insanlarından gelen büyük umut ışıkları var. Bizler inanıyoruz ki yakın bir gelecekte romatolojik hastalıkları sürekli uykuda tutabilecek aşılar geliştirilecek. Bir tekrar olacak ama ömrünü hastalığa çare bulmak için adamışlar varken kimya profesörü olduğu sanılıp kendini tıpta çığır açmış gibi gösteren insanlarla karşılaşmanız büyük olasılık. Bu insanların modern tıbba çamur atarak önerdiği alternatif zırvalara dikkat etmemeniz hastalığın gidişatında büyük önem arz ediyor. 

Son olarak belki sitenin tümünü gezme şansınız olmayabilir diye biz önemli bazı yazıları aşağıda öneriyoruz. Unutmadan, kullanmaya başladığınız ilaçlardan bazıları bağışıklık sisteminizi baskılıyor, bağışıklık sisteminizi aniden güçlendirecek (kefir, ekinezya vb.) yiyecek ve içeceklerden kaçının. Severek yaşayın.

Esra Karakaş Altıntaş & Severek Yaşa


Yorumlar