Efsane'nin Lupus Hikayesi

En son benim perikardit hikayemi okumuştuk hep birlikte. Bugün de sevgili Efsane bizimle hikayesini paylaştı. Kendisine çok teşekkür eder, bir daha asla kötü günler yaşamamasını dileriz. 

"Adım Efsane, 32 yaşındayım. 12 yıl önce başladı Lupusla tanışmamız. Ellerimi açamıyordum, kapı kollarını tutamıyordum. O zamanlar çalışıyordum ve sabahları tutukluk olduğundan beni annem giydiriyordu. Önce Uzunköprü Devlet Hastanesi'ne gittim. Fizik tedavi doktoru Ceyda vardı, bana RA teşhisi koydu. 2 yıl Romatoid Artrit (RA) teşhisiyle tedavi gördüm. Aldığım kortizonlardan dolayı gözlerimde katarakt oluştu ve ameliyat oldum ki olmamam gereken bir ameliyatmış çok riski varmış. Aile doktorumuza güvenmiştik.

İki yıla kalmadan görmemeye başladım. Başka bir doktor önerdiler ve o kurtardı benim gözlerimi. Operatör Dr. Osman Kaplaner, ona minnatırım. Diğer doktoru Allah'a havale ettim. Bir ameliyat daha geçirdim gözlerimden ve artık görüyorum çok şükür. 

Ceyda Doktor, bana kortizon verdi ve kortizonu içerken tuzsuz yemem gerektiğini ve ilaç bittiğinde yeniden alıp devam etmem gerektiğini söylemedi. Ben ne bilirim ki o yaşıma kadar ne doktora gitmişim ne ilaç içmişim. Benim bilmem lazımmış. 





Kortizon bitti ve ertesi gün yüzümde kıpkırmızı döküntüler oluştu. Sadece yüzümde var olan  40 derece ateşle bir gece acile gittik. Orada bayan doktor vardı. Ondan da Allah razı olsun. "Efsane benim kız kardeşim olsa onu, Edirne Tıp Fakültesi'nde romatoloji uzmanı Mehmet Soy'a götürürdüm." dedi ve bir kağıt yazdı. Ertesi gün biz soluğu fakültede aldık. Tabii hemen teşhis konmadı. Haftanın 7 günü biz oradaydık. 2 ay sonra teşhis konuldu: SLE yani LUPUS. 

Tabii ben hastalığı kabul etmekte epey zorlandım. Daha önce hastalanmamıştım, hiç ilaç içmememiştim. Birde yanlış teşhisten boşuna bir sürü ilaç içmişim. Neyse kabul ettim mecburen. Sonra araştırmaya başladım. İnternetten ve eczacımdan hep bilgiler almaya, kitaplar okumaya başladım. Allahım'a bin şükür bir organım tutulmadı, hep direkten döndüm. Tabii Lupus özel hayatımı da yönlendirdi. Birkaç yıl önce biriyle tanıştırıldım ve ona Lupus'tan bahsettim. "Ceyda Doktor bana çocuğun olmaz senin." demişti. Bu söz beni korkuttu tabii. Gebelik konusunda beni yanlış bilgilendirmişti. Ben doktorun söylediği o sözden etkilenerek tanıştırıldığım kişiye "Çocuğum olmayabilir yada zor olur." dedim. O da bana aile meclisinin toplandığını hastalıklı gelin istemediklerini söyledi. Bu arada ben tek çocuğum. Bana doğruyu söylemesi iyi oldu. En azından ciddi bir şey yaşamadım ama çok canım yandı. Hala bekarım :) anneme çok şey borçluyum, annemin hakkını asla ödeyemem. Hala tedavime devam ediyorum ve iyiyim. Buna da şükür.

Efsane Kuştan, Edirne"

Yorumlar