Esra'nın Vaskülit Hikayesi

vaskülitin bacağımda verdiği belirtiler
2008 yılında zaman zaman bacaklarımda ağrılar meydana geliyordu. Zaman zaman hafif kızarıklıklar beliriyordu ve ben bunu yoğun iş temposuna bağlıyordum. Özellikle mayıs ayında artarak devam eden bu durumu bu sefer de alerjik bir reaksiyon olarak düşündüm ve önemsemedim. 

Uzun ve yorucu bir gezi sonrasında ayaklarımın altından başlayıp diz kapağı hizama kadar olan bölgede (bozuk para büyüklüğünde) kaşıntı ve kızarıklık ile birlikte gelen ağrı ve şişkinlik baş gösterdi. Yaralar ilk belirdikleri anda kıpkırmızı bir renge sahipken günler içerisinde solarak kayboluyordu.  Ama ağrının tarifi yok diyebilirim, yürüyemeyecek duruma geldim. Tüm yaşantım olumsuz etkilenmişti. Ayakta uzun süre duracağım hiçbir aktiviteye katılamaz olmuştum. 






Nihayetinde Kocaeli Üniversite Hastanesi'nde, oluşan yara üzerinden biyopsi yapıldı ve vaskülit (damar iltihabı) teşhisi konuldu.  Vaskülitin çok nadiren tek başına seyreden bir rahatsızlık olduğunu söyleyen doktorlarım çok geçmeden Lupus teşhisini de koydular. Kortizon yüklemesi ile tedavi sürecim başladı. Sanırım beni hayat kalitemi etkilemesi açısından, Lupus'tan daha muzdarip eden şey vaskülit oldu ama bir süre sonra bununla da yaşamaya alışıyorsunuz. Dinlendirici varis çorapları, daha az gezme daha çok dinlenme imkanı, yani kısaca kendinizi tasarruflu kullanma yolları buluyorsunuz. 

Aynı Lupus'ta olduğu gibi yakın çevrenizin sizi anlaması çok önemli. Gittiğim herhangi bir ortamda ayıp olur mu diye düşünmeden ayaklarımı uzatıveriyorum mesela. Uzun yolculuklara çıkmıyor, günübirlik seyahatlerden kaçınıyorum. Akşamları eve geldiğimde mutlaka ayaklarımı baş hizamdan yukarı kaldırarak dinlendiriyorum. Bir kadın olarak topuklu ve yorucu ayakkabılardan kaçınıyorum (ki zaten yürümesini beceremedim hiç topukluyla) Belki daha kısıtlı ama uzun vadede daha kaliteli bir yaşam için bedensel tasarrufa devam diyorum. Sevgiyle ve sağlıkla yaşayın.

Esra Karakaş Altıntaş

Esra'nın Lupus Hikayesine ulaşmak için buraya tıklayın.

Yorumlar