Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF)

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) nasıl bir hastalıktır? FMF, Lupus ve başka hangi hastalıklarla birlikte görülür? FMF tedavisindeki gelişmeler nelerdir? FMF bulaşıcı mıdır? Bu ve daha birçok sorunun cevabı yazımızda.

Hastalığın adında neden akdeniz geçiyor?

Bunun sebebi hastalığın akdeniz ülkeleri, araplar, türkler ve ermenilerde sıklıkla görülmesidir. Bir başka bakış açısıyla FMF eski ipek yolu boyunca daha sık görülür. 

FMF bulaşıcı mıdır?

FMF, bazı genlerdeki bozuklukların sebep olduğu romatizmal bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir. Öte yandan FMF hasta anne/baba ya da mutasyona uğramış hastalık genlerini taşıyan anne/baba'nın çocuklarında görülebilir.

Akdeniz Anemisi ile ilişkili midir?

FMF'in Akdeniz Anemisi ile hiç bir ilgisi yoktur. 

Diğer hastalıklarla birlikte FMF

FMF bir çok romatizmal hastalıkla birlikte görülebilir. Lupus ve Romatoid Artrit bunlardan başlıcalarıdır.

FMF belirtileri nelerdir?






FMF karın, göğüs veya eklemlerde ağrılı inflamasyon atakları ile karakterize belirtileri olan bir hastalıktır. Ateş ve karın ağrısı en önemli belirtileridir. Belirtilere bazen vücutta kızarıklık ve baş ağrısı eşlik eder. FMF bu bölgeler dışında önemli organları da tutabilir. Bazı hastalarda kalpte, beyinde, omurilikte ve testislerde (erkek hastalarda) inflamasyon görülebilir. Bununla birlikte hastalığın böbrekler üzerinde de önemli bir hasara yol açabildiği bilinmektedir. 

Hastalık genelde çocuk yaşlarda baş gösterir. Hasta yüksek ateş ve karın ağrısı başta olmak üzere 72 saate kadar süren ataklar geçirir. Karın ağrısı son derece dayanılmaz olabilir. Bu ağrı bazen apandisit ağrısıyla karıştırılabilir. Karındaki bu ağrının sebebi “periton” denilen karın zarının iltihaplanmasıdır.

FMF nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisi için özel bir tetkik bulunmuyor. CRP, ESR (Sedim), Fibrinojen ölçümleri yapılır. Ayrıca tıbbi görüntüleme teknikleri teşhise yardımcı olur. Esas olan ise hastanın bir iç hastalıkları ve romatoloji doktoru tarafından klinik muayenesinin yapılması ve takibidir. 

FMF'in tedavisi var mıdır?

Romatizmal hastalıkların genelinde olduğu gibi genetik bir bozukluk olan FMF'in bilinen kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Behçet ve gut tedavisinde de kullanılan Kolşisin'in (colchicine, COLCHICUM-DISPERT, Kolsin) FMF ataklarını önlediği kanıtlanmıştır. Ayrıca Kolşisin çiğdem bitkisinden elde edilen bitkisel kökenli bir ilaçtır.

Öte yandan Kolşisin FMF'de en istenmeyen durumlardan biri olan Amiloidoz'u önlemektedir. Amiloidoz, tedavi edilmeyen ataklar sonucunda damarlarda çeşitli organlarda "amiloid" denen bir maddenin birikmesiyle gelişen organ (özellikle böbrek) yetmezliğidir. Bu yüzden, Kolşisin yalnızca atak dönemlerinde değil atağı önleyici olarak sürekli alınmaktadır. Hastaların izleyen hekimlerine danışmadan ilacı bırakması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. 

Hiçbir hastalık yıldırmasın bizleri. Bizler paylaştıkça daha iyi olacağız. Sevmekten yılmayın, severek yaşayın.

Kaynak: http://ghr.nlm.nih.gov/condition/familial-mediterranean-fever

*Buradaki tüm yazılar bilimsel geçerliliği olan kaynaklardan araştırılarak elde edilmiştir ve mülkiyeti Severek Yaşa'ya aittir. Bu görsellerden veya yazılardan birini kullanmayı düşünüyorsanız, yazılı izin için severekyasayin@gmail.com adresinden bize ulaşın. 
*Severek Yaşa tarafından yayınlanan tüm yazılar bilgilendirme amaçlıdır ve bir tıp uzmanının tavsiyesi değildir, bir rehber olarak tamamlayıcı bilgi niteliğindedir. Severek Yaşa'daki yazılar tıbbi tedavi niteliğinde değildir. Biz her zaman en iyi yönlendirici olarak doktorunuzu gösteririz.

Bu yazıyı sevdiniz mi? Neden dostlarınızla paylaşmıyorsunuz? Bir yorumla fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşın. 

Yorumlar