Lupus ve BOOP Hastalığı

BOOP hastalığı nedir? Lupus ile BOOP hastalığının ilişkisi nedir? BOOP hastalığı tehlikeli midir? BOOP hastalığı belirtileri nedir? ve daha fazlası yazımızda.
Lupus (SLE), Romatoid Artrit, Chron vb. gibi sistemik otoimmün hastalıkların insan vücudunda çeşitli organlar üzerinde etkisi bulunabilmektedir. Bu organlardan biri de akciğerlerdir. Hastalıklar akciğerlerin dışını tutabildiği gibi içini de tutabilmektedir. 


BOOP (bronchiolitis obliterans organizing pneumonia) hastalığı nedeni bilinmeyen yani idyopatik ya da nedeni başka bir hastalığa bağlı olarak yani sekonder olarak görünen bir zatürre (pnömoni) türüdür. Hastalığın idyopatik olanı kriptojenik organize pnömoni (KOP) olarak isimlendirilmektedir. 





BOOP mikrobik bir hastalık değildir. Bir başka anlatım şekliyle hastalığa mikroplar sebep olmamaktadır. Bronşiyellerdeki iltihaba yani 
inflamasyona  hastanın bağışıklık sisteminin hatalı çalışması sebep olmaktadır. 

Hastalığın belirtileri mikropların sebep olduğu zatürre ile benzeşmektedir. En yaygın semptomlar öksürük, nefes darlığı, ateş, balgam, iştahsızlık ve kilo kaybıdır. Hastalığa özgü bir kan tahlili bulunmamakla birlikte hastalarda genelde CRP ve Sedimentasyon hızı yüksek seyreder. Teşhisi sırasında akciğer röntgeninden ve yüksek çözünürlüklü tomografiden faydalanılır. Hastaların önemli bir kısmında solunum testinde difüzyon kapasitesinde azalma görülür. BOOP'un gerek klinik anlamda birçok hastalıkla karışması sebebiyle bazen akciğer biyopsisine başvurulabilir. 

Hastalığın idyopatik olanında (KOP) genelde kortizon tedavisine iyi yanıt vermektedir. Kimi zaman bu tür hastalarda kortizonun dozunun azaltılmasıyla hastalığın tekrardan baş gösterdiği izlenmektedir. Hastalığın nüksetmesini önlemek için kortizonun dozu azaltılarak bıraktırılır. Hastalıkta en istenmeyen durum hastanın kortizon tedavisine cevap vermemesidir.  

Lupus gibi sistemik bir hastalığı bulunan kişilere mikroplardan kaynaklı zatürre teşhisi konulduğunda ve sonrasında antibiyotik tedavisi aldıklarında iyileşme görünmüyorsa BOOP'tan şüphelenilebilir. BOOP ikincil bir hastalık olarak görüldüğünde birincil hastalıkla birlikte tedavisine bakılır.


Kaynaklar: 
http://toraks.dergisi.org/text.php3?id=444

http://file.lookus.net/TGHYK/tghyk.42.pdf


*Buradaki tüm yazılar bilimsel geçerliliği olan kaynaklardan araştırılarak elde edilmiştir ve mülkiyeti Severek Yaşa'ya aittir. Bu görsellerden veya yazılardan birini kullanmayı düşünüyorsanız, yazılı izin için severekyasayin@gmail.com adresinden bize ulaşın. 
*Severek Yaşa tarafından yayınlanan tüm yazılar bilgilendirme amaçlıdır ve bir tıp uzmanının tavsiyesi değildir, bir rehber olarak tamamlayıcı bilgi niteliğindedir. Severek Yaşa'daki yazılar tıbbi tedavi niteliğinde değildir. Biz her zaman en iyi yönlendirici olarak doktorunuzu gösteririz.

Bu yazıyı sevdiniz mi? Neden dostlarınızla paylaşmıyorsunuz? Bir yorumla fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşın. 

Yorumlar

  1. Evet çok aydınlatıcı açık bir dille anlatılmış teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder