Sonunda! Kronik Yorgunluk Sendromu'nun Teşhisi İçin Test Geliştirildi

Kronik yorgunluk sendromu nedir? Kronik yorgunluk sendromunun tedavisi mümkün müdür? Kronik yorgunluk sendromunun teşhisi için yeni geliştirilen test nasıl çalışıyor? Bunlar ve daha fazlası yazımızda.

Elbette başka sebeplerden de insanlar yorgunluk yaşayabilir; ancak, kronik yorgunluk sendromu başlı başına bir hastalıktır. Uzun yıllar başta ABD olmak üzere devletler bu rahatsızlığı bir hastalık olarak tanımamıştır. ABD ilk olarak 2015 yılının ilk aylarında kronik yorgunluk sendromunu bir hastalık olarak tanımıştır.

Kronik Yorunluk Sendromu'nun Belirtileri
  • En az altı aydır devam eden kas ağrıları ve yorgunluğa bağlı olarak iş gücü kaybı
  • Küçük egzersizler sonrası aşırı yorgunluk
  • Uyku sonrası dinlenememiş olarak uyanma
  • Beyin sisi





Kronik yorgunluk sendromu Lupus ve diğer romatizmal hastalıklarda da sıklıkla karşılaşılan sebebi bilinmeyen bir hastalıktır. Aşırı, dinlenmeyle geçmeyen yorgunluk, uykudan yorgun uyanma, uzun dönem süren kas ve baş ağrıları başlıca belirtileridir. Kesin tedavisi mümkün olmayan hastalığın teşhisi de bir hayli güçtür. Bu sebepten dolayı araştırmaların bir kısmı tedavi sürecine yönelirken bir kısmı da teşhise yönelik yeniliklerin getirilmesi üzerinedir.

Son çalışmalardan birinden umut verici bir haber geldi. Avustralyalı bilim adamları kronik yorgunluk sendromunun teşhisinin kolaylaştırılması için bir test geliştirdi. Test basit anlatımla genetik analizler gerçekleştiriyor. Araştırmacılar testin çok kısa bir süre sonra kullanıma hazır olacağını bildirdi. Marshall-Gradisnik ve ekibi konuyla ilgili ticari bir partner arayışı içerisinde olduklarını aktardı.

Kronik yorgunluk sendromunun tedavisi mümkün olmadığı gibi hastalığın teşhisi ve izlenmesi için de gerekli araçlar bulunmamaktaydı. Özellikle hastalığın teşhisi için bir aracın bulunmaması kronik yorgunluk sendromunun gerçek bir hastalık olmadığı düşüncesi üzerinde araştırmacıların yoğunlaşmasına sebep oluyordu. Hatta zaman zaman hastaların yorgunluk durumları ile ilgili yalan söyledikleri düşünülüyordu. Bu durumdaki hastalar kendilerini toplumdan dışlanmış hissederek yaşamak zorunda kalıyordu. Geliştirilen yeni test sayesinde bu durumun tarihe karışacağı belirtiliyor. Araştırmacılar hastalığın teşhisi için tek başına geliştirdikleri testin yeterli olacağını iddia ediyor. Bununla birlikte hastalığın gidişatının da bu test sayesinde izlenebileceği bildiriliyor.

Umarım ülkemizde de yorgunluktan şikayetçi olan hastaları dikkate alır ve şikayetlerini daha çok önemseyerek teşhis koymaya çalışır. Test ticarileştiğinde de devletimiz testin ülkemize gelmesini sağlar. "Çıkmayan candan ümit kesilmez." deyip  bu konuyu da takip ederek gelişmeler olduğunda paylaşmaya devam edeceğiz. 



Kaynaklar: 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26381393


*Buradaki tüm yazılar bilimsel geçerliliği olan kaynaklardan araştırılarak elde edilmiştir ve mülkiyeti Severek Yaşa'ya aittir. Bu görsellerden veya yazılardan birini kullanmayı düşünüyorsanız, yazılı izin için severekyasayin@gmail.com adresinden bize ulaşın. 
*Severek Yaşa tarafından yayınlanan tüm yazılar bilgilendirme amaçlıdır ve bir tıp uzmanının tavsiyesi değildir, bir rehber olarak tamamlayıcı bilgi niteliğindedir. Severek Yaşa'daki yazılar tıbbi tedavi niteliğinde değildir. Biz her zaman en iyi yönlendirici olarak doktorunuzu gösteririz.

Bu yazıyı sevdiniz mi? Neden dostlarınızla paylaşmıyorsunuz? Bir yorumla fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşın. 

Yorumlar