Evde Limon Ağacı Yetiştirmek

Betonlaşmış koca bir kentin, doğaya duyulan özlemi iyice tetiklemesiyle evimin balkonunu mini bir bahçeye çevirdim. Domatesti, çilekti, salatalıktı derken sonunda olayı iyice abartıp, çekirdekten limon ağacı yetiştirmeye de gözümü diktim. Öyle güzel duygular öyle güzel uğraşlar ki, hastalıkla mücadelede de ruhuma çok iyi geldi.

''Hep Lupus'tan, hastalıklardan mı bahsedeceğim?'' dedim kendi kendime. Biraz da güzelliklerden bahsedelim dimi? O halde ışıldayın limon kokuları geliyor.

Öncelikle 10 tane kadar limon çekirdeğini limondan ayırdım ve bir peçetenin içinde camın iç kısmına bıraktım. Yaklaşık 2 hafta onları burada bekletip, iyice kurumasını sağladım. Kuruduktan emin olunca onları bir fide kabına diktim. 3 günde bir elimle sular damlattım. Çünkü çok fazla su verirsek çekirdekler çürür. 10-15 gün sonra ilk filizi aldım. İşte fotoğrafıda burada.



 Çimlenme süresi, nemlilik ortamına ve sıcaklığa bağlı olduğu için sizlerinki daha kısa ya da daha uzun olabilir. Çimlenme olduktan bir süre sonra limon filizlerini derin saksılara almalıyız ve toprağını iyice sıkılamalıyız. Derin saksı tercihimizin sebebi, limon filizinin yaklaşık bir yaşına kadar tamamen boyuna doğru kök sürecek olmasıdır. 

Limonunuz yanında arkadaşları da olduğunda ortalama 5 yıl içerisinde meyve vermeye başlayacaktır. Bu yıllar içerisinde soğuk mevsim olan yerlerde onu evinizi süsleyen bir bitki olarak içeri almayı unutmayın. Ayrıca limon boyu çok uzatılmayan bir ağaç olduğu için (1-1.5m) uygun zamanlarda budama yapabilirsiniz. Limonlarınızın bir gün çiçek açtığını gördüğünüzde su vermeyi seyrekleştirmeyi unutmayın. Unutursanız çiceklerini dökebilirler. Ayrıca çekirdekten diktiğiniz limonu illaki aşılayacaksınız gibi bir kaide bulunmamaktadır.

Evdeki bahçemle ilgili sizlere paylaşımda bulunmaya devam edeceğim. Unutmayalım, bitkilerin de sevgiye ihtiyacı vardır. Severek yaşayın.


Yorumlar