Kortizon Tedavisi

Öncelikle kortizonla ilgili araştırmalarım sonucu edindiğim bilgileri sizleri paylaşmak isterim. Daha sonra sizlerle doktorumdan edindiğim bilgilerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım. Işıldayın.


Kortizon Nedir?


Kortizon; böbrek üstü bezler tarafından üretilen yani vücudumuzda bulunan bir hormondur. Vücutta, yağ ve karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesini sağlamaktadır. Gün boyunca insan vücudunun salgıladığı kortizon miktarı farklıdır. Örneğin; istirahat halindeki normal bir insanın salgılamış olduğu kortizon miktarı günlük 15-40 mg arasında değişmektedir. Ancak şişman insanlarda kortizon üretimi %50 daha fazladır.


Gün içerisindeki vücudun salgılamış olduğu kortizon miktarı vücut ısısı, kan basıncı, gece ve gündüz olmasına bağlı olarak değişim göstermektedir. İnsan vücudu kortizonu en fazla sabah saatlerinde salgılar, sinir anında ise bu salgılama normalin on katına kadar çıkabilmektedir.

Doğumun üçüncü haftasında başlayıp ölene kadar devam eden kortizon üretimi vücut tarafından az miktarda salgılandığında veya hiç salgılanmadığında dışarıdan alınmaktadır.
Pek çok hastalığın tek tedavi çözümü olan kortizon miktarı doktor tarafından doğru bir şekilde belirlenmelidir.

Kortizon Kullanımında Yapılan Yanlışlar


-Daha düşük miktarda kortizonun yeteceği hastalıklarda yüksek dozda kortizon kullanımının önerilmesi,
-Kortizon kullanımı sırasında hasta doktor tarafından takipte olmalı, yerinde ve belirli miktarda kullanımı sağlanmalıdır.

Kortizon hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?


  • Kalp ve damar hastalıklarında,
  • Romatizmal hastalıklarda,
  • Sinir sistemini etkileyen hastalıklarda
  • Kan hastalıklarında,
  • Alerjik hastalıklarda,
  • Bağ dokusunu etkileyen hastalıklarda,
  • Karaciğer hastalıklarında,
  • Tümörlerin tedavi edilmesinde,
  • Hormonal hastalıklarda,
  • Böbrek ve idrar yolu hastalıklarında,
  • Göz hastalıklarında,
  • Zehirlenme ve sıcak çarpmalarında,
  • Şoklarda,
  • Astım krizlerinde kullanılır.
Eyvah doktor kortizon verdi!





Korkmayın, hiç tereddüt etmeyin! Size moral olacak tüm samimi deneyimlerimi ve araştırmalarım sonucunda edindiğim yararlı bilgileri sizlerle paylaşacağım. Işıldayın.
Öncelikle halk arasında kortizonun zararlı olduğuna dair yaygın bir inanç bulunmaktadır. Mesela  ‘’Kortizon kullananlar çok kilo alır.’’ Kortizon kıllanma yapar. ‘’Kortizonun yararından çok zararı vardır.’’ Vs. 9 ay önce kortizon kullanmam gerektiğini ilk öğrendiğimde ben de bunlara maruz kalmıştım. İnsan istemese de ‘’Acaba?’’ diyor. Bir hafta boyunca farklı doktorlara danıştım ve bu yüzden tedaviye bir hafta gecikmeli başladım. 9 ay oldu tedaviye başlayalı ve hala kortizon kullanmaya düşük doz da olsa devam ediyorum. Sanırım daha uzun bir zaman kullanmaya devam edeceğim.

Peki kortizonun zararlarından en az etkilenmek için ne yapmalı?


Öncelikle tuz (sodyum) içeren gıdalardan uzak durunuz. Çünkü, kortizon böbreklerde tuzun (sodyumun) geri emilimini arttırır. Yani vücuttan fazla tuzu atamayız ve bunun sonucunda vücutta ödem oluşur. İşte kortizonun kilo aldırmasının ve kıllanma yapmasının asıl nedeni budur.

Özellikle orta yaş üzeri (diyabet hastası olmasa bile) hastalar şekerden uzak durmalısınız. Çünkü kortizon kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Kalsiyum açısından zengin beslenmelisiniz. Süt, yoğurt, peynir (tuzsuz), yeşil sebzeler, soya fasulyesi, kuru baklagil,fındık, küçük balıklar zengin kalsiyum kaynaklarıdır.

    Sodyum içeriği yüksek besinlerden kaçının!


    Tüm konserveler, midye, karides, havyar gibi deniz ürünleri, jambon gibi şarküteri ürünleri, domuz eti, sakatatlar, kereviz, rokfor, kaşar, otlu peynir vb. tuzlu peynirler, süt tozu, tuzlu veya peynirli krakerler, patlamış mısır ve türevleri, böreklik yufka, kahvaltılık tuzlu margarinler, salata sosları, kabartma tozu, hazır çorbalar, ketçap ve turşu sodyum içeriği çok yüksek besinlerdir. Bu besinleri kortizon kullanırken tüketmeyin. Ayrıca sofra tuzundan ve diğer tuzlu besinlerden de kaçınılması gerekiyor.

    Peki ben neler yapıyorum?


    Tuzdan (sodyumdan) ve hazır gıdalardan uzak durmak şartıyla her türlü besini tüketiyorum. Herhangi bir diyet yapmadığım gibi kendime tuz(sodyum) haricinde hiçbir kısıtlama da yapmıyorum. Arada nefsimi köreltmek için az miktarda olsa tuzlu gıdalar tüketiyorum. Bunun da kilo alımına bir etkisi kesinlikle yok. Abartmamak ve çok sık olmamak şartıyla az miktarda sevdiğiniz yemeklerden yiyebilirsiniz. Tuzu abartmamam konusunda doktorumun bana şöyle bir uyarısı olmuştu: ‘’ Kortizon kullanırken yavaş yavaş kilo almazsın. Bir anda puf diye şişersin ve ay yüzlü diye tabir ettiğimiz şekilde yusyuvarlak bir yüze sahip olursun.’’ Size de bu sözler ışık tutsun. 

    Çok dikkat etmeme ve önceleri aylarca tuz tüketmememe rağmen benim bile yanaklarımda çok az  ödem var ama bu durumdan memnuniyetsiz değilim. Zaman zaman ‘’ Ne güzel yanakların var.’’ iltifatlarına maruz kalıyorum :) 

    Her sabah aç karna kahvaltıdan önce kivi tüketiyorum. Kivinin de vücuttaki ödemi atma konusunda çok etkili olduğunu sizlere hatırlatırım.

    Bol bol su içiyorum ve düzenli olarak yürüyüş yapamasam da kısa mesafelerde asla vasıta kullanmıyorum.

      Unutmayın kortizonun yan etkileri olabilir ama kortizon kullanmadığınız zaman romatizmal hastalıklar ölümcül olabilir. Romatoloji doktorunuza soru sormaktan çekinmeyin, çünkü sizdeki tutulumu en iyi o bildiğinden en sağlıklı bilgiyi de yine ondan alabilirsiniz. İnternette araştırın; fakat doktorunuza sormadan hiçbir bilgiye itimat etmeyin. Aaa unutmadan demeliyim tuzsuz yemekleri zorlanmadan yiyebilmek adına tüm bildiklerimi sizlerle paylaşacağım.
      Hoş kalın, severek yaşayın..


      Yorumlar

      1. Dozaja dikkat ederek ve kontrol altında sodyumlu gıdalar tüketmeden almaya devam ediyorum. Sorunum olmadı.

        YanıtlaSil
      2. 90 mg kortizon alıyorum günlük tabiki çok yüksek doz kiloyla orantılı 25 gün oldu tuzsuz şekersiz yiyiyorum 5 kilo verdim ama yüzüm tam bir ay yüz

        YanıtlaSil
      3. yaklaşık ben de 2 aydır kortizon kullanıyorum. still hastasıyım 64 mg la başladım, evet yüzünüz biraz şişiyor ama tavsiyelere uyduğunuzda kar/zarar oranını da göz önüne alınca muhteşem bir ilaç..

        YanıtlaSil
      4. yaklaşık ben de 2 aydır kortizon kullanıyorum. still hastasıyım 64 mg la başladım, evet yüzünüz biraz şişiyor ama tavsiyelere uyduğunuzda kar/zarar oranını da göz önüne alınca muhteşem bir ilaç..

        YanıtlaSil

      Yorum Gönder