Lupus Nefriti

Lupus'un etkilediği organlardan biri de böbreklerdir. Lupus nefriti, lupustan kaynaklı olarak böbreklerimizin iltihaplanması ve işleyişinin bozulması anlamına gelmektedir. Lupus nefriti genellikle Lupus belirtilerinin ortaya çıkmasında sonra 5 yıl içerisinde belirebilir. Başlangıçta sadece eller, ayaklar, eklemler ve göz kapaklarında şişlikle başlayan belirtiler, hastalığın ilerlemesinin durdurulmasının gecikmesiyle böbrek yetmezliğine yol açabilir.


Böbrek hastalıklarının tanısında en önemli nokta idrar tahlilleridir. Öyleki size henüs Lupus tanısı konulmamış olsa dahi, idrar tahlilleriniz yakından takip edilmelidir. Çünkü Lupus tanısı konduğunda böbrekleriniz çoktan zarar görmüş olabilir. Böbrek rahatsızlıklarını nefrologlar tedavi ederler ve hastalığın tespiti için 24 saatlik toplanan idrarın tahlili, kan tahlilleri ve böbrek biyopsisinden faydalınırlar.

Lupus Nefritin Belirtileri
  • Eller, ayaklar, bilekler, bacaklar ve göz kapaklarında şişlik
  • İdrarda kan görülmesi
  • Yüksek kan basıncı
  • İdrarda köpüklü görünüm
  • Özellikle geceleri sık idrara çıkma 
Tedavisi

Lupus nefriti ciddi komplikasyonlara sahip olmasına rağmen etkin bir tedavisi henüz bulunmamaktadır. Hastalığın önüne geçilebilmesi için, Prednison ve diğer kortizon türleri genellikle böbreklerden iltihabın giderilmesi için nerfoloğunuz tarafından önerilir. Bunun dışında iltihabın tekrar etmemesi için, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar önerilebilir. 

Her Lupus'lu hastada hastalık böbrekte tutulum yapacak diye birşey yoktur. Lütfen böyle düşüncelere kapılmalıyız. Ben büyük bir böbrek tutulumu yaşamadım; fakat ufak protein kaçağı olduğundan yakın takipteyim. Kontrollerimizi aksatmayıp doktorumuzun dediklerini uygularsak, böyle bir problem varsa eğer erken dönemde kontrol altına alınır. Mutlu olmaya bakalım severek yaşayalım.



Yorumlar