Azı Karar, Çoğu Zarar

Bitki çaylarının bilinçli ve kararında tüketilmesinin yarar sağlayacağı, aksi durumlarda çok zararlı olabileceği vurgulanmaktadır.

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, bitki çaylarının sıvı ile tüketildiği için metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: ''Kulaktan dolma bilgilerle sağlığımızla oynuyoruz.


Bitkiseldir, zararı olmaz mantığı kesinlikle yanlıştır.Günde 1-3 fincan bitki çayı içilmesi sağlık için yararlıdır, ancak fazla miktarda tüketmemek ve hazırlanma aşamasında bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Bazı bitkiler için demlenme süresi dahi önemlidir. Bitki çayları bazen yarardan çok zarar getirir.''

Prof. Dr. Elmacıoğlu bitkisel zayıflama çayları ile ilgili şunları ifade etti: ''Yapılan araştırmalarda bitkisel zayıflama çaylarının bileşenine en fazla giren bitkinin ''sinamaki otu'' olduğunu belirtmiştir. Uzun süre sinemaki otu kullananlarda kas zayıflığı, tetani, anemi, mide bağırsak kanamaları, pankreas işlev bozukluğu, çarpıntı gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.''

Son olarak bitki çaylarının fazla tüketimi Lupus, romatizmal hastalıklar ve otoimmün (bağışıklık sistemi) hastalıkları olumsuz etkileyebilmektedir. Bir Lupus hastası olarak romatoloji doktorumdan edindiğim bilgiye göre ıhlamuru bile fazlasıyla tüketmek çok sakıncalı. Kullanılan bazı ilaçlar karaciğerden atıldığından herşeyden önce karaciğeri fazla yormamak gerekir. Bitkiseldir birşey olmaz demeyin, ciddi bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışın. Her ne olursa olsun kontrolsüzce tüketmekten kaçının, severek yaşayın.




Yorumlar