Deniz, Güneş, Tatil ve Lupus

Yaz mevsiminin ortasındayız. Kavurucu sıcaklardan bunaldık. Denize girmek, güneşlenmek veya güzel bir tatille tüm stresten arınmak istiyoruz; fakat biz Lupus hastaları bu konuda biraz tedirgin oluyoruz. Hatta romatizmal hastalığa sahip insanların çoğuyla bu ortak meselemiz. Denize ve tatile gitmeden size diyeceklerim var. Işıldayın.



Öncelikle daha önce belirttiğim gibi güneşin Lupus üzerinde olumsuz etkileri oldukça fazla. Hatta romatizma tanısı almış ve tedavisini gören hastalarda güneş olumsuz etkiler yaratmaktadır. Pek çok hastalığın  ve ilacın güneş alerjisine neden olduğunu vurgulayan Uzmanlar güneşle ilgili şu uyarı da bulunuyor: Romatizmal hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar, Lupus hastaları başta olmak üzere romatizma hastası olanların güneş ışınlarına maruz kalması son derece sakıncalı bir durumdur. Güneşin zararlı ışınları kandaki lenfosit denen hücrelerin yapısında değişikliğe neden olarak hastalığın alevlenmesine yol açmaktadır. Bu nedenle güneş ışınlarından korunmak için gereken önlemleri almak önemlidir.

Güneş Lupus'ta cilt tutulumdan, ciltte döküntülerine ve organ tutulumlarına varana kadar hastalıkta alevlenmelere neden olmaktadır. Peki Lupus hastaları ve romatizma hastaları olarak zarar görmeden denize gitmek ya da tatilimizi yapmak için neler yapmalıyız? Bu bilgiler işte burada.


  • Öncelikle sadece yazın degil, kışın da yüksek koruyuculu ve kaliteli güneş koruyucu kremler kullanmalıyız. Düzenli olarak güneş koruyucumuzu cildimize sürerek yenileyelim.
  • 11.00'dan önce ve 16.00'dan sonra denize girmeliyiz ve günün hiçbir saatinde güneşlenmemeliyiz.
  • Geniş çeperli şapkalar ve kaliteli güneş gözlükleri kullanmalıyız. Şemsiye altında güneşten korunmalıyız.
Güneşin her ne kadar etkileri Lupus ve bazı hastalıklar için olumsuz olsa da yine tüm canlıların yaşamını idame ettirmesinde sağladığı katkılar kanıtlanmış gerçektir. Güneş hep doğsun, aydınlatsın evreni, hiç eksik olmasın yeter ki. Biz önlemlerini alırız. Güneşin etkilerinden dolayı umutsuz olma ve severek yaşa.


Yorumlar