Kanser Tedavisinde Yeni İlaç

Kanser tedavisinde her geçen gün olumlu yeni bir haber duymaktayız. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde kanser ilaçlarına yapılacak harcamaların %500 artacağı öngörülmekte. Bu öngörü iki açıdan ele alınabilir: Bunlardan biri, kanser hastalarının artacak olması, diğeri ise çok daha etkili tedavi yollarının bulunması. 



İngiltere'de araştırmacılar kan damarlarında bulunan bir molekülü hedefleyerek, kemoterapi ve radyoterapi seanslarında tümörleri öldürmede çok daha etkin bir yol keşfetmişlerdir. Focal Adhesion Kinase (FAK) ismi verilen molekülün kanda bulunmamasının fareler üzerinde yapılan deneylerde tümörlerin öldürülmesinde etkili olduğu görülmüştür. 

Araştırmacılar, bu molekülün damarlardan uzaklaştırılmasının, tedavi seansından sonra vücudun kendi kendini tamir etmesi için çok daha güçlü sinyaller gönderdiğini vurguluyorlar.

Özet olarak şöyle diyebiliriz ki, yakın zamanda kandaki FAK molekülünü uzaklaştıran ilaç tedavide kullanılmaya başlayacaktır. Ancak şunu vurgulamakta fayda var, FAK molekülünün damarlardan uzaklaştırılması kanseri yok etmiyor, kanseri yok etmenin önündeki bir duvarı yok ediyor. 

Daima bir umut ışığı vardır. Yeter ki, severek yaşayın.

Yorumlar