Tohumlar Fidana!

Atmosferimiz çeşitli gazlardan oluşmaktadır. Bunlardan bazıları güneşten gelen ışınlardan oluşan ısıyı tutabilmektedir. Isıyı tutabilen gazlardan en önemlisi,  Karbondioksit (CO2) gazıdır. Aslında faydalıdır, yer yüzünün çok soğumasını ve nehirlerin donmasını engeller. Atmosferde bir yalıtım aracı gibi işlev gördüğü için yarattığı etkiye ''sera etkisi'' denir. Başta Karbondioksit olmak üzere sera gazları, atmosferde insan faaliyetlerinden enerji kullanımı, endüstrileşme, ormansızlaştırma ve tarım sebebiyle artmaktadır. Gazlar arttıkça yer küre ısınmakta ve küresel iklim değişiklikleri meydana gelmektedir. Yer altı, yer üstü su kaynakları tükenmekte, binlerce bitki ile hayvan türü yok olmakta ve sayılabilecek daha birçok olumsuz durum her geçen gün daha belirgin hale gelmektedir. 

Son yıllarda yapılan araştırmalar küresel ısınmayı yavaşlatabilecek durumlar üzerinde dikkat çekmektedir. Özellikle Sülfürdioksitin, atmosfere ulaştığında Sülfirik asite dönerek ozon tabakasına katkı sağladığı ve küresel ısınmayı yavaşlatabileceği kanıtlanmıştır. Buradan yola çıkarak roketlerle atmosfere Sülfürdioksit bırakılması hala gündemdeki yerini korumaktadır. 

Teknoloji yardımıyla atmosferin iyileştirilmesi henüz mümkün mü tartışılır ancak, bizler her birimiz birey olarak atmosferin tamirine katkı sağlayabiliriz. Birçok bitki ve ağaç atmosfere faydalı gazlar salmaktadır. Sizler de benim gibi yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini çimlendirip, fidan haline getirerek doğaya bir adım destek verebilirsiniz. Örneğin; ceviz ağacı Sülfürdioksit salınımında önemli bir ağaçtır. Fotoğraftaki iki cevizi daha yaklaşık 3 ay önce ektim. Çekirdeğin kıpırdanıp toprağı yarması nasıl mutluluk verici anlatamam. İşte topraktan ilk gülümseyişleri burada :)



Meyvesinin faydaları da saymakla bitmeyen cevizi çimlendirmek oldukça basit. Fotoğraftaki gibi kaplara ya da saksılara, toprağın 10 cm kadar altında kalacak ve cevizin sivri ucu 45 derece açıyla yukarı bakacak şekilde dikiyoruz. Sonrasında sadece toprağın nemliliğini koruyoruz.  15 gün civarında ceviz filizinin topraktan boy verdiğini görmek, bu yazıyı okuduğunuzu düşünerek, şüphesiz sizi gülümsetecek. Fidan büyüdüğünde doğayla kavuşturabilirsiniz.  Fidanlarım şu anda bu kadar oldular, doğayla kavuşmayı bekliyorlar. :)



Yalnız, ceviz ağacını toprakla buluştururken unutmamamız gereken bir durum var. Ceviz başka bitkilerle ve ağaçlarla yaşamayı pek sevmeyen bir ağaçtır. Köklerinin çok geniş alanlara yayılması sebebiyle, evlerin ve diğer ağaçların çok yakınına dikilmemesi gerekir. Cevizin başka bitkileri sevmemesinin esas sebebi ise cevizin salgıladığı "Juglon" maddesidir. Salgıladığı bu madde nedeniyle ceviz ağacının altında  domates, salatalık gibi  çeşitli bitkilerin yetişmediği bilimsel çalışmalarca gözlenmiştir. İlginç bir anektot ise kavun bitkisinin bu maddeden etkilenmemesi. Yani ceviz ağacının yakınında kavun yetiştirmenin sakıncası yoktur.

Cevizin meyvesi oldukça sağlıklıdır. Kalp hastalıklarını önler, erkeklerde prostat kanserini engeller. Çocukların zeka gelişimine de fayda sağlar. Kabuklu kuruyemişler içerisinde E vitamini bakımından kat kat üstün bir yapıya sahiptir. Bunlardan dolayı günde en fazla 3 ya da 4 tane ceviz tüketmekte fayda var. Kütüğünden de güzel bağlama olur.

Tohuma can vermek, filizi büyütüp fidan yapmak güzel şey. Doğaya iyi bakalım, iyi davranalım. Sular tükeniyor, canlıların nesli tükeniyor, buzullar eriyor. Kıpırdanın, evinizde bile bir şeyler yapmak mümkün. Görmüyor musunuz? Doğa bize kızıyor! Doğa insanlardan intikam alıyor. Doğa sevgi ve saygı bekliyor. Sevgiyle ve saygıyla yaşayın.



Yorumlar

Yorum Gönder