Romatizma Nedir?

Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ön planda ağrı, hareket kısıtlığı, bazen şişlik ve kızarıklık, bazen de şekil bozukluğuna neden olan hastalıklar grubuna romatizma denir. Bu hastalık grubu, aynı zamanda günlük aktivitelerin yapımını zorlaştırır. Romatizma tek bir hastalık değildir. Dünya çapında 100'den fazla çeşidi ile büyük bir kitleyi etkilemektedir. Romatizmal hastalıklar iltihabi ve iltihabi olmayan olarak iki türdedir.




İltihabi Olmayan Romatizmalar

Bu grup içerisinde en sık karşılaşılan hastalıklar halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit ve boyun, sırt, kol, bacak yumuşak dokularında ağrı ile seyreden yumuşak doku romatizmalarıdır (Miyalji, Fibromiyalji).

İltihabi Olan Romatizmalar

İltihabi romatizmal hastalıklar sadece eklemleri etkileyebilir ya da eklemler ile birlikte bir çok doku ve organı etkileyebilir. 


İltihabi romatizmal hastalıklardan bazıları:

Romatoid artrit: Yoğun eklem şişmesi, kızarıklık, sertlik, sonunda eklemlerde deformasyon ve hareketsizliğe yol açabilir.  Bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması şeklinde görülen kronik bir hastalıktır. Deri, damarlar, kalp, akciğer ve kaslar gibi eklem dışı dokuyu da etkilediği için sistemiktir. 

Ankilozan spondilit: Eklem iltihabı ve erimesine yol açar. Omurgada, özellikle kalça ve omuzlar gibi büyük eklemleri etkileyen hastalık, bir bağışıklık sistemi bozukluğu hastalığıdır. Göz, böbrek, kalp ve akciğerler gibi yumuşak dokularda da tutulum görülebilir.



Gut: Eklemler içinde ürik asit kristallerinin birikmesine neden olur ve vücutta şiddetli iltihabik ağrılı değişikliklere yol açar. Vakaların yarısında ayak baş parmağı ve devamındaki eklemlerde şişlik ve kızarıklık görülür. 

Juvenil idiopatik artrit: 16 yaş altı çocukları etkileyen ve daha sonra sakat bırakabilen, romatoid artritin şiddetli bir formudur.

Bursitis: Bursit ya da bursa olarak ta bilinir. Bir eklemi ya da eklemi kaplayan yumuşak dokunun iltihaplanmasıdır.

Tendinit: Eklemlerde, kas ve kemikler arasındaki tendonların  iltihaplanmasıdır. Sıklıkla kalça, diz ve ayak bileklerini etkiler.

Kapsulit: Eklem boşuklarını çevreleyen kapsül benzeri örtülerin iltihaplanmasıdır. Adheziv Kapsülit ise omuzda görülen şeklidir. 

Tenosinovit: Eklemlerin büyük kısmının iç yüzünü kaplayan sinoviyal sıvıların iltihabıdır.

Psoriatik artrit: Cildi etkileyen Psöriazis (sedef) hastalığıyla doğrudan ilgilidir. Birçok eklemin tutulumuna sebep olabilir.

Akut romatizmal ateş: Genellikle genç yaşlarda görülür. Geçirilen enfeksiyonları takiben gelişir, eklemleri ve kalbi etkiler. 

Polimiyalji romatika: Sıklıkla yaşlılarda görülür ve eklemlerle birlikte kasları tutar.

Sistemik vaskilütler: Örneğin; Wegener Granülomatozu, Kawasaki hastalığı, Behçet, 

Temporal arterit: Özellikle yaşlılarda, başa ve gözlere kan taşıyan damarların iltihaplanması şeklinde görülür. 

Sjögren sendromu: Sistemik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tükürük, gözyaşı bezleri gibi dış bezlerin tutulumu öncelikli görülür. Devamında vücutta bir çok organda tutulum görülebilir.  

Sklerorma: Deri ile birlikte vücudun birçok organında tutuluma yol açabilen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. 

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF): Kalıtsaldır. Karın, akciğerler ve eklemlerde ağrılı iltihap görülür.

Romatizmayı sadece diz ağrısından ibaret yaşlılık hastalığı sanan biri olarak, siz de benim gibi romatizmanın çeşitliliği ve ciddiyeti karşısında şaşırdınız mı?  Amacım sizlerin içini karartmak değildir. Eğer teşhisi konmamış bir hastalığınız varsa ve bu hastalıklarla şikayetleriniz arasında bağ kuruyorsanız, paniğe kapılmayın. Bir romatoloji hekimine görünmenizi tavsiye ederim ve unutmayalım sevgi, her şeyin yan etkisiz ilacı. Sevgiyle kalın, severek yaşayın.

Yorumlar