Depresyon ve Serotonin

Uzun yıllardan beri Serotonin ve Depresyon arasında güçlü bir bağ olduğuna ve Serotonin eksikliğinin Deprosyon üzerinde önemli bir etkisi olduğuna inanılmaktaydı. 

Ancak ABD'de fareler üzerinde gerçekleştirilen yeni bir çalışma beyin içerisinde kimyasal bir haberci olan Serotonin'in depresyonda major bir rol oynadığı konusunda şüpheye düşülmesine sebep oldu.

Wayne State Üniversitesi ve bir araştırma merkezinden bir araya gelen araştırmacılar, öncelikle farelerin Serotonin üretim seviyelerini düşürmüşlerdir. Sonrasında Serotonin seviyesi düşük olan farelerin, depresyon belirtileri gösterip göstermediği incelenmiştir. İncelemeler sonucunda farelerin depresyon belirtileri göstermediği anlaşılmıştır. Buradan çıkarılabilecek çok önemli bir sonuç bulunmaktadır.

Şu an depresyon tedavisinde kullanılan antidepresanların büyük çoğunluğu Serotonin ile tedaviyi hedeflemektedir. Buda umulduğu gibi güçlü bir tedavi olmadığı görüşünü doğurmaktadır. 

Dünya sağlık örgütünün verilerine göre depresyon dünya üzerinde 350 milyondan fazla insanın yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı tedavi etmek üzere 80'li yıllarda Serotonin içeren birkaç ilaç piyasaya sürülmüştür. Günümüze kadar benzer içerikle tedavisine devam edilen hastaların %70-80'ninde depresyon belirtilerinin iyileşmediği bilim adamlarınca bilinen bir gerçektir. 

İlaçları kullanan kişi sayısını ve buna bağlı olarak depresyon ilaçlarının pazarını hayal etmek hiç de güç değil. Bu sonuçlardan yola çıkarak yakın gelecekte depresyon ilaçlarının içeriğinin  değişeceği üzerine yorum yapmak mümkün.

Depresyon teşhisi konulmuş biriyseniz öncelikle doktor tavsiyesine uyunuz. ''Her şey için çok geç mi diyorsunuz?'' Hayır, değil. Dünya üzerinde depresyonu yaşayan milyonlarca canlıdan sadece birisiniz unutmayın. Size iyi gelen insanlarla görüşmekten kaçmayın. Depresyondan uzakta severek yaşayın.

Yorumlar