Yüzümüzde Yürüyen Canlılar mı Var?

"Yüzünüze yeterince yakın baktığınızda örümceklerin bazı mikroskobik akrabalarını görmeniz mümkün."

Bu cümle 27 Ağustos 2014'te yayınlanan bir araştırma raporuna ait. Rapora göre iki adet mikroskobik canlının yüzlerimizde yaşadığı tespit edilmiş. İsimleri Demodex Folliculorum ve D. Brevis olan canlılar 1840'lı senelerde Henle ve Berger tarafından bulunmuş ve Simon tarafından tanımlanmıştır. Bu canlıların zararlı ya da zararsız olduğu görüşü o günden beri tartışmalar içermektedir. 

İnanması güç ama bu canlılara, yüzümüzdeki gözeneklerde, kirpiklerimizde ve  saç diplerimizde rastlamak mümkün. 


Çalışmada 29 Amerikalı'nın yüz ve burunlarının çevresindeki ciltten doku örnekleri alınmıştır . Ele alının 29 kişiden 19'u yetişkin olmakla beraber, incelenen tüm yetişkinlerin yüzünde Demodex canlılarından gözlemlenmiştir. Geriye kalan 18 yaş altı kişilerin ise %70'inde bu canlılara rastlanmıştır. Çalışmanın sahibi North Carolina Devlet Üniversitesi'nden Megan Thoemmes, ergenlik sonrası herkesin yüzlerinin bu canlılar için bir liman olduğunu aktarmaktadır. 

Demodex'lerin çoğu zaman zararsız oldukları gözlemlenmiş olsa da bazı klinik çalışmalarda patojen olabilmekte ve bağışıklık sistemini zorlayarak sivilce vb. oluşumlara sebep olabilmektedir. Hatta göz kapaklarında Blefarit hastalığında etkili olduğu üzerine çalışmalar vardır.

Şaşırdınız mı? Gün geçmiyor ki tıptaki çalışmalar doğrultusunda varılan sonuçlar insanı şaşırtmasın. Tıptaki ilgi çekici gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Paylaşımda olalım, severek yaşayın.

Kaynak: M.S. Thoemmes et al. Ubiquity and Diversity of Human-Associated Demodex Mites. PLOS ONE. Published online August 27, 2014. doi:10.1371/journal.pone.0106265.


Yorumlar