Sürekli Öksürüyor musunuz?

Yüksek tansiyon hastasıysanız ve sürekli tansiyon ilacı kullanıyorsanız, bununla beraber geçmeyen kuru bir öksürüğünüz varsa o halde ilacınızdan şüphe etmelisiniz.

Tansiyon ilaçlarının bazılarında ACE inhibitörü bulunmaktadır. Bu enzimin en yaygın yan etkisi kuru ve geçmeyen öksürüktür. 


Bir çoğunuzun başına gelen hikaye,
Öksürük sürekli devam ederken solunum yolu enfeksiyonu görülmez ve akciğer filminiz temiz çıkar. Sonra midenizden şüphelenirler, midenizdeki reflü bu öksürüğün sebebi derler. Hiç reflü şikayeti olmayan dahi o endoskopi borusunu ağzından midesine kadar alır. Varsa reflü tedavisi görür, olmayan görmez ama öksürük geçmez. Belki geçer diye astım hastalarında kullanılan havalar verilir. Sonra siz bir yakınınızdan ya da internetten tansiyon ilaçlarından bazılarının öksürük yaptığını duyarsınız. Araştırır doktora gidersiniz, "Bilinçli doktorunuz" size aynı inhibitörü içeren bir başka ilaç yazar ve sizi "Herkes bildiği işi yapsın" diyerek çok bilen hasta olursunuz, azarı yer çıkarsınız. Genelde bilgi birikimi yetersiz, her alanda olduğu gibi Tıp alanında da haketmeden bir yerlere gelmiş doktorlar "çok bilen" hastaları sevmezler. Konumuza dönelim, baktılar öksürük geçmiyor özelde oldukça pahalı alerji testi olduğunu söyler bir "tacir". Alerji testi yaptırırsınız, alerji ilaçları kullanırsınız geçmez. Genelde on doktor gezerek teşhis konulan ülkemizde onuncu doktorda sizde doğru tansiyon ilacına ulaşırsınız.

Hikayede öksürüğünüz geçtiği bir adım olabilir. Esas anlatılmak istenen deyimsel bir tabirle "Kulağını tersten göstermek" tir.

Bizlerin yapması gereken bir doktor randevusunda sorulmasa dahi kullandığımız ilaçları bildirmektir.

Alanında uzman bir doktorun tavsiyesi olmaksızın, tansiyon ilaçlarının kullanımı bırakılmamalıdır (Kuru öksürüğünüz olsa dahi). Bir yüksek tansiyon hastasıysanız, tansiyonunuzun bir süredir normal seyretmesi iyileştiğiniz anlamına gelmez. 

Severek Yaşayın

Yorumlar