Antienflamatuar Diyet

Antienflamatuar Diyet nedir?  Lupus hastalarında ve diğer enflamatuar hastalıklarda (Romatoid Artrit, Chron vb.) uygulanabilir mi?

Hastalıkların tedavisinde doktor tarafından verilen ilaçlarla tedavisi devam ederken hastalardan birçoğu daha çabuk iyileşebilecekleri umuduyla başka yollara da yönelmektedir. Dilerseniz bu konuyla ilgili yazımı okuyabilirsiniz. 

Şöyle bir gerçek var. Lupus ve daha birçok bağışıklık sistemi bozuklukları kişiden kişiye farklı etkiler gösterebilmektedir. Hal böyleyken herhangi bir besin bir hastaya iyi gelirken bir başkasına iyi gelmeyebilir. Bu yüzden herhangi bir diyet girişiminize başlamadan önce lütfen doktorunuza danışın. 

Antienflamatuar Diyet Nedir?


Antienflamatuar diyet, istikrarlı bir şekilde enerji, vitamin ve mineral ile birlikte sağlık dengesi sağlamak için önemli yağ asitlerini içerir. Genel olarak iltihabi durumların oluşmasını engellemek üzere oluşturulmuş bir diyet olarak düşünebiliriz. 
Öneriler şöyle:


- Daha çok meyve ve sebze tüketin. 
- Doymuş ve trans yağ tüketimini en aza indirin.
- Omega-3 bakımından zengin olan balıklar ve ceviz tüketin. 
- Beyaz pirinç ya da makarna gibi rafine karbonhidrat tüketimini azaltın.     
- Kahverengi pirinç ya da bulgur gibi tam tahıllı gıdalar alın.
-Tavuk gibi yağsız protein kaynakları tüketin, kırmızı et ve  tam yağlı süt ürünlerini azaltın.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durun.
- Antienflamatuar etkisi bilinen baharatları tüketin. Örneğin, zencefil. 

Unutmayın herşeyin fazlası zararlıdır. En başında söylediğim gibi bir diyete başlarken doktorunuza danışın. Çevrenizden duyduğunuz koca-karı tedavi yöntemlerine ilgi göstermeyin. Hem umudunuzu yitirmenize hem de sağlığınızın daha kötüye gitmesine sebep olabilirler. 

Sağlıklı beslenerek, severek yaşayın.


Yorumlar

  1. Diyet konusu gerçekten çok önemli bir konu. Özellikle son yıllarda sayısız diyet önerisinin gazetelerde televizyon kanalarında ve internette yer aldığı düşünülürse bu konudaki bilincin ve doktora danışma gerekliliğinin önemi de artıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söz konusu sağlıksa hiçbir konuda doktora danışmaktan çekinmemeliyiz.

      Sil

Yorum Gönder