Hüzünlü Şarkılardaki Sır

Kimse üzgün olmak istemez, o halde neden hüzünlü şarkılar dinlemeyi severiz?
Yeni bir çalışmaya göre hüzünlü şarkılar dinlemek çoğunlukla olumlu duygular uyandırdığı için ruh sağlığımız için oldukça faydalı.
Gelin konuya birlikte bakalım .


Genellikle son zamanların en çok dinlenilen şarkıları arasında mutlaka bir kaç hüzünlü şarkı bulunur. Peki neden?

Almanya'da bir grup psikolog tarafından 408'i Avrupa'dan diğerleri ise Asya ve Kuzey Amerika'dan olmak üzere 772 katılımcıyla bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara hangi sıklıklarla hüzünlü müzik dinledikleri ve dinlediklerinde neler hissettikleri sorulmuştur.

Nostalji, barış, şevkat, maddi dünyadan uzaklık, hayret ve merak gibi karmaşık ve kısmen olumlu duygular hüzünlü şarkıları dinleyen katılımcılarda ortaya çıkmıştır. Dinleyicilerin hissettiklerinin başında %76 ile nostaljik hissetme ilk sırada, %57.5 ile ise barışçıl hissetme ikinci sırada yer almaktadır.

Peki bütün bu duyguların ortak noktası nedir? Katılımcıların çoğu, üzgün ve yalnız hissettiklerinde hüzünlü müzik dinleyerek bir nevi kendi kendilerini tedavi ettiklerini belirtmiştir. Uzmanlar ise hüzünlü müzikle iç içe olmanın negatif ruh hallerinin azaltılmasını sağladığını vurguluyor. 

Bu bulgular bizi hüzünlü müzik dinlemenin beynimizin kimyasında ne gibi değişikliklere yol açtığı merakını oluşturuyor. Ohio Üniversitesi'nde bir çalışma bu durumu kısmen açıklıyor. Hüzünlü müzik dinlediğimizde büyük olasılıkla beynimizde prolaktin hormonunda ani bir artış oluyor. 

Her neyse hadi hüzünlü bir müzik dinleyelim.



Yorumlar